Písala mi minule kamarátka z Tatier, kde bola s dcérou na liečení, že s kávou je to v Tatrách bieda. Nájsť v Tatrách pitnú kávu priam nemožné. Na moju poznámku, že si treba filtrovať vlastnú, odpísala, že nemá náčinie a obratom sa hneď aj opýtala, čo si má zaobstarať. Čím ma vlastne inšpirovala na napísanie tohto predprázdninového kávového manuálu na cesty. Lebo kým doma si vždy nejako poriadiť viete, na cestách si bez vlastnej kávy ani neťuknete. Moja rada preto znie: Filtrujte!

Filtrovaná káva nie je … espresso.

Na úvod treba rovno povedať, že filtrovaná káva nie je (slabé/zlé) espresso. Je to úplne iný kávový nápoj, ktorého príprava a pitie sa blíži skôr ku kultúre čaju a treba sa na ňu mentálne nastaviť. Ak nie ste pripravení sa od silného espressa a mliečnych káv odpútať, s filtrom radšej nezačínajte. Na filtrovanú kávu si treba zvyknúť, rokmi sa k nej prepiť, nájsť si v nej zaľúbenie, nie je to láska na prvý dúšok. Vidím to na ľuďoch, ktorí filter z výberovej kávy ochutnajú po prvý raz. To prvotné sklamanie a grimasy. Filter je skrátka iná kávová planéta. Na filter sa používa aj inak (svetlejšie) pražená káva a sú naň vhodné iné odrody kávy. Až v tomto momente pochopíte, prečo sú v kaviarňach s výberovou kávou na mlynčekoch dva rôzne druhy, napr. z Kene a Brazílie. Na druhej strane, keď si zvyknete na pitie čiernej kávy, je to ohromná sloboda a precitnutie. Nepotrebujete žiaden cukor, mlieko, ani lyžičku, stačí kávu pomlieť, zaliať a tešiť sa z pôžitku s nula kalóriami. O to viac si potom budete vychutnávať hutné espresso či zamatový flatwhite v kaviarňach. Môj prípad. V kaviarňach si filtrovanú kávu takmer nikdy nedávam.

Zo začiatku našich domácich pokusov sme sa hrali najmä s aeropressom, ale neskôr sme sa cez chemex dostali až ku kalite, ktorá sa nateraz stala našou alfou a omegou v príprave kávy doma i na cestách. Kalita je nezmar, skladná, ľahká, pohodlná a jednoduchá na obsluhu. Dobrú kávu s ňou uvarí aj dieťa. Na alternatívnej príprave kávy sa mi páči, že je veľmi transparentná a šetrná. Nepotrebujete na ňu žiadnu elektrickú mašinu, zložitú údržbu, ani drahé servisovanie. Nikde nič nie je uzavreté, nikde nič neplesnivie, do všetkých súčiastok vidíte, všetko je mechanické, rozkladacie, všetko stačí len opláchnuť vodou a hotovo. Ak nechcete používať jednorazové papierové filtre, existujú aj kovové filtre na opakované použitie. Úplne bezfiltrová verzia na doma je, napríklad, frenchpress, na cesty sa hodí aj vietnamský prekvapkávač phin, ktorý má vnútorné kovové sitko. Na druhú stranu si k svojim kávovým proprietám utvoríte istý vzťah a možno aj prepadnete ľahkej závislosti na hromadení šálok, kanvičiek či mlynčekov. U nás už aj deti musia mať svoje keepcupy (na nápoje so sebou) a zbierajú nálepky a odznačiky s kávovou tematikou. Inak, svet domácej prípravy kávy je aj nevyčerpateľný zdroj darčekov a suvenírov z ciest, či už v podobe zrnkovej kávy, alebo rôznych dizajnových vychytávok, ktorých kávičkári nikdy nemajú dosť.

Nebudem predstierať, že vám stačí len kalita a trojdecový plecháčik. Potrebujete ešte minimálne papierové filtre, kávu a mlynček, pričom digitálna váha s časovačom, teplomer a kanvica s husím krkom vám značne prácu uľahčí a spríjemní. Ale ide to aj bez nich, samozrejme. Ďalším stupňom k rozširovaniu kávového arzenálu sú rôzne novinky a nadstavby napr. na aeropress. K našim posledným takým patrí aj puck-puck, nástavec na „cold brew“, čiže kávu filtrovanú za studena. Ideálna je nielen na horúce letné dni, ale využijete ju aj v prípadoch, keď nemáte varič, ani elektrinu. Príprava cold brew trvá niekoľko hodín, čo sa dá skvele načasovať napríklad na noc. Systémov na filtrovanie kávy za studena je viac, nejaký skladnejší typ by sa dal použiť aj na viacdňové túry v divočine. Nedávno som totiž na twitteri zachytila diskusiu kávičkárov, ako na denný prísun kofeínu na trekoch, kde zvažujete každý centimeter a deko v ruksaku na chrbáte a cold brew by mohol byť jedným z riešení takejto situácie.

S filtrovanou kávou sa pred vami stále vynára svet nových poznatkov a inšpirácií. V spomínanej diskusii viacerí ľudia uvádzali aj „instantný“ spôsob filtrovania kávy, slovenský projekt Sydrip, založený na princípe zalievania vrecúškového čaju a inšpirovaný japonským dizajnom. Vtedy som ešte netušila, že čoskoro budem mať možnosť Sydrip osobne vyskúšať. Stalo sa tak vrámci prednášky Home Espresso a Alternative Brewing na minulotýždňovom piešťanskom festivale Drip Coffee Festival. Bola som veľmi zvedavá a musím uznať, že na extrémne podmienky a krátkodobé užívanie je to naozaj dobré riešenie. Dá sa s tým pracovať. Káva je mletá v deň objednávky a šesť vrecúšok v balení vás vyjde na desať eur. V ponuke je vždy niekoľko druhov kávy a pražiarne sa priebežne menia. Ak sa niekde so Sydripom stretnete, pokojne ho vyskúšajte, stojí to za to. A určite sa choďte na budúci rok pozrieť aj na Drip Coffee Festival. Ak zvažujete začať s filtrovaním, lepšiu príležitosť oboznámiť sa s touto kávovou komunitou, problematikou a nachutnať si množstvo dobrej kávy na Slovensku nenájdete.

Mimochodom, ručným mletím a prípravou kávy budete vždy na cestách pútať pozornosť okolia. Je to skvelá téma na small talk a na zoznamovanie. Káva sa dá takto pripraviť takmer všade. Aj vo vlaku či v lietadle, ak poprosíte stevardku s nápojmi o horúcu vodu. Kávu som si zalievala každé ráno na chodbe v hoteli v Jeonju. (Ázia je skvelá v tom, že má vďaka rozšírenej praxi konzumácie instantných jedál fontány na horúcu vodu takmer na každom kroku.) Kávu som si zalievala aj na workshope v galérii Krystal v Havířove. Vlastnú kávu v termoske sme si brali aj na rodinnú oslavu do hotelovej reštaurácie, mala som ju so sebou na celodennej konferencii a na cestách vždy, keď nebola v blízkosti kaviareň s výberovou kávou. Kávu si varíme u rodičov, na všetkých návštevách, aj pre všetky naše návštevy, ale, ako tak rozmýšľam, nám ju zatiaľ ešte nikto z našich známych, rodiny či priateľov neurobil. Myslíte, že sa to v dohľadnej dobe zmení? Začne viac ľudí piť doma výberovú kávu? Filtrujete doma? A ako riešite kávu na cestách vy?

Príprava kávy s filtrom Kalita wave dripper

    (pomer kávy : vody = 1 : 17)

  • 18 g zrnkovej kávy
  • 306 g vody
  • papierový filter

Kávu si pomelieme na stredne hrubo.
Vodu si zohrejeme na 80° – 93°C.
Na väčší pohár, džezvu či nalievaciu kanvičku položíme kalitu, vložíme do nej papierový filter.
Filter dobre prelejeme teplou vodou a prekvapkanú vodu z kanvičky vylejeme.
Do navlhčeného filtra vsypeme pomletú kávu.
Blooming / Kvitnutie kávy:
Kávu mierne navlhčíme zhruba 30 – 40 g horúcej vody, aby bola celá zvlhčená, ale neprekvapkávala. Počkáme asi 30 sekúnd, kým bude káva bobtnať a budú sa na jej povrchu tvoriť bublinky unikajúceho oxidu uhličitého.
Potom kávu jemným, súvislým prúdom a krúživým pohybom zalievame, až kým neminieme všetku vodu. Celkový čas, za ktorý voda cez kávu pretečie, by sa mal pohybovať medzi 3 a 4 minútami. Ak pretečie rýchlejšie, treba nabudúce kávu pomlieť jemnejšie. Ak tečie dlhšie, kávu treba pomlieť hrubšie.
Po prefiltrovaní kávu necháme vychladnúť na 60° – 40°C a podávame.

Ďalšie články o domácej príprave filtrovanej kávy:

Naša kávová lovestory

Kávičkujeme

No Country for Old Bean