... skúšajte cesto filo na slano.

„Filo“zofia

Zaujímavé, že sa mi jedlá z cesta filo spájajú práve s jarou. Možno je to jarnými závitkami alebo echt špenátovými taštičkami spanakopita, ktoré sa mi okamžite vybavia, keď sa povie filo, ale možno aj tá jeho krehká textúra a ľahkosť mi pasuje skôr k odľahčeným, jarným jedlám. (V tomto prípade sa robme, že baklava neexistuje.)

Už dlho sa na „niečo z cesta filo“ chystám a aj viacerí ste sa ma pýtali, čo s ním. Mám dve rady. Po prvé, skúšať filo všade, kde zvyknete používať cesto lístkové, či krehké, ako napríklad korpusy na koláče. (S tým, že v niektorých prípadoch treba jednotlivé vrstvy potierať olejom alebo roztopeným maslom.) A po druhé, skúšajte cesto filo na slano. Mne osobne najviac chutí naslano (baklava sa neráta). Skombinovala som Ottolenghiho s Jamiem Oliverom a nemohlo vzniknúť nič iné, ako fantastické jedlo. Balíčky s tvarohom a bylinkami.

A čo sa tej baklavy týka, baklavu milujem! Akúkoľvek, kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Už ju musím raz vyskúšať. (Možno aj z ručne robeného cesta, nech to má grády.) Tentoraz ale len tak easy-peasy a bez litrov rozpusteného masla a sirupu, keď už je tá jar. Pokus o tradičného marockého mandľového hada. Dlhoročná inšpirácia z marrákešského dielu Jamieho Food Escapes. Odfajknuté. A v rade (okrem baklavy) čakajú ešte turecké boreky. Veď vravím, naslano, naslano…

Jarné balíčky s tvarohom a bylinkami

  • 270 g cesta filo

Plnka:

  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stonka zeleru
  • 2 jarné cibuľky
  • 200 g mrazeného listového špenátu alebo 500 g čerstvého
  • 200 g rukoly
  • hrsť kôpru
  • hrsť mäty
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 250 g tvarohu
  • 50 g syra feta
  • 50 g vyzretého čedaru
  • postrúhaná citrónová kôra
  • 2 vajcia
  • soľ, čierne korenie, cukor
  • trocha oleja

Najprv si pripravíme plnku. Na oleji podusíme na drobno posekanú cibuľu, pridáme nadrobno posekaný stonkový zeler, potom jarné cibuľky a keď je všetko zmäknuté, pridáme aj špenát. Chvíľku ešte necháme všetko spolu podusiť a odstavíme. Ak je plnka vodnatá, scedíme ju a necháme dobre odkvapkať, prípadne z nej aj vytlačíme prebytočnú vodu. Potom do plnky posekáme rukolu, mätu, kôpor a petržlenovú vňať, premiešame, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, tvaroh, postrúhaný čedar a rozdrobenú fetu. Podľa chuti dosolíme, pridáme trochu čierneho korenia a cukru. Nakoniec do plnky zamiešame vajcia.
Rúru predhrejeme na 200°C.
Pláty cesta filo rozkrájame na veľké štvorce a poukladáme na seba vždy dve vrstvy. Do stredu každého štvorca dáme kopček plnky, do ktorej spravíme lyžicou jamku. Z cesta opatrne vytvarujeme batôžky, ktoré opečieme na rozpálenej panvici na troche oleja, kým sa odspodu nesfarbia do hneda. Takto predpečené batôžky poukladáme na plech s pečiacim papierom a dáme piecť do rúry na 40 minút, kým sa plnka neprepečie a cesto nesfarbí do zlatista.
Hotové balíčky pokvapkáme trochou olivového oleja a podávame teplé alebo izbovej teploty s listovým šalátom a bielym jogurtom, alebo v lete s paradajkovo-cibuľovým šalátom.

M’hanncha

(Marocký mandľový koláč z cesta filo)

  • 270 g cesta filo

Plnka:

  • 125 g masla + na potretie koláča
  • 125 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 125 g mletých mandlí
  • 1 lyžica hladkej múky
  • štipka soli
  • postrúhaná kôra z citróna a pomaranča
  • 1 lyžička vody z ružových kvetov alebo ružového oleja
  • 1 lyžička vody z pomarančovníkových kvetov
  • hrsť pistácií
  • pistácie, mandle a práškový cukor na posypanie

Rúru si predhrejeme na 200°C.
Pripravíme si plnku. Maslo si vymiešame s cukrom, potom do plnky zapracujeme vajce, mleté mandle, hladkú múku, soľ, postrúhané kôry a vody a nakoniec aj nahrubo posekané pistácie.
Pláty cesta filo si rozložíme cez seba v dvoch vrstvách tak, aby sa prekrývali a vytvorili dlhý pás. (Ak chceme, môžeme cesto potierať roztopeným maslom, ale nie je to podmienka.)
Pozdĺž dlhšieho okraja cesta rozvrstvíme plnku do súvislej línie. Konce cesta prehneme cez plnku a opatrne zavinieme. „Hada“ zakrútime do špirály, prenesieme na plech s pečiacim papierom alebo do formy na koláč, potrieme trochou roztopeného masla (alebo oleja) a dáme piecť do rúry na 40 minút.
Upečený koláč necháme vychladnúť a posypeme ho práškovým cukrom, mandľami a pistáciami. Koláč veľmi dobre chutí so zmrzlinou alebo s bielym jogurtom.

4 komentáre/ov "„Filo“zofia"

Pridaj komentár
  1. Adusha

    29. mája 2015 o 08:13

    Zuzka, zbožňujem tvoje tvorivé a trefné nadpisy príspevkov a s týmto si ma veru dostala. Ešte by som doplnila, že aj filofília 🙂 Filo cesto zbožňujem, i keď častejšie sa dopracujem k jufke – chodím na ňu do rakúskeho merkuru. V komore mám dva balíky, asi najvyšší čas poriešiť aj niečo sladké aj slané, inšpirácie si dala parádne. A práve som si spomenula, že som dávno nerobila Yotamov muttabaq, nuž veru neviem do čoho sa skôr pustím 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      29. mája 2015 o 12:36

      Na ten muttabaq sa chystám tiež, mňam! A ďakujem!

      Odpovedať
  2. Jana Birosova

    8. júna 2015 o 19:40

    Som tu dlho nebola a chce sa mi plakat… kde na to beries cas a energiu?! Vsetko by som si dala a hned, ale kym sa zase rozhybem a nakupim co treba, ach boze… 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      8. júna 2015 o 22:30

      Jani, je to asi „poslanie“, či čo… 🙂 Nie je to zadarmo, som totál vyšťavená a zapriahla som celú rodinu, ale za tie pôžitky z dobrého jedla to stojí. To je často to jediné, čo ma drží nad vodou a nabíja energiou. Lebo tiež nechápem, ako to zvládam 😀
      Ďakujem za krásny komentár!

      Odpovedať

Pridaj komentár