Tajomstvo chutných opekaných zemiakov tkvie podľa Slatera v dobrom tuku a v predvarení zemiakov.

Dokonalé zemiaky

Takú chuť na zemiaky som mala! V jedných správach hlásili, že tento rok sa urodilo veľa zemiakov, super… V ďalších zasa, že obľuba zemiakov na Slovensku klesá, hm… Ako vidím v ponuke reštaurácií, hranolky sa jedia snáď už ku všetkému, tak neviem, či sa mám tešiť… Veď zo zemiakov existujú len tie najchutnejšie jedlá – zemiaková kaša, hranolky, pečené zemiaky, placky, halušky, slivkové knedle, dokonca chlieb…

Pri čítaní kuchárky Nigela Slatera Real Food, ktorú som naposledy dostala od manžela, som sa utvrdila v tom, že zemiaky sú dokonalé. Čisté, prosté, jednoduché jedlo. Tajomstvo chutných opekaných zemiakov tkvie podľa Slatera v dobrom tuku a v predvarení zemiakov. A čo je mi na jeho jedlách zo zemiakov najsympatickejšie, že ich považuje za plnohodnotné, hlavné jedlo, nielen za dobrú prílohu. A to sa mi páči.

Opekané zemiaky

  • zemiaky
  • tuk (bravčová, husacia, kačacia masť, olivový olej…)
  • soľ, čierne korenie
  • (cesnak, bylinky, korenie)

Rúru predhrejeme na 200 – 220˚C. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a varíme v osolenej vode 2 – 5 minút do polomäkka. Do pekáča dáme masť alebo olej a vložíme do rúry rozohriať. Tuku by mala byť súvislá tenká vrstva. Predvarené zemiaky zlejeme a v uzavretom hrnci ich dobre potrasieme, aby sa hrany a povrch zemiakov skyprili. (V tejto fáze ich môžeme v hrnci potriasť s pretlačeným cesnakom, drveným korením, soľou alebo posekanými bylinkami podľa chuti.) Takto pripravené (a ochutené) zemiaky opatrne vložíme do pekáča s horúcim tukom a zľahka premiešame. Pečieme zhruba hodinu, alebo pokým povrch zemiakov dostatočne nezozlatne a neschrumkavie. Prípadne môžeme počas pečenia dosoliť a raz-dvakrát poobracať, aby boli zemiaky opečené a ochutené rovnomerne.

3 komentáre/ov "Dokonalé zemiaky"

Pridaj komentár
  1. Darinka

    8. októbra 2011 o 16:45

    Pouzivat na pecenie alebo vyprazanie olivovy olej je velmi zly napad. Olivovy olej je na dochucovanie, pri tejto teplote sa prepaluje a znehodnocuje.

    Ked uz olej tak palmovy, ktory zvlada vyssie teploty, ja ale najradsej pouzivam prepustane maslo. Je jemne, lahodne, nepripaluje sa a je lahke. Bohuzial kvalitne prepustane maslo u nas prakticky nie je mozne kupit, tak ho kupujem cez internet z ilgusto.sk. V ponuke maju len 2kg balenie, ale ked im napisete maju aj mensie, aj ked ja kupujem to 2kg, lebo sa to oplati najviac. Na inom tuku uz ani nepeciem.

    http://www.ilgusto.sk/potraviny/mliecne-vyrobky/smotany-a-masla/product=338&productname=maslo-prepustane.html

    Odpovedať
    • Marián

      22. októbra 2017 o 08:49

      1.Palmový olej? (katastrofa – pozháňať si prosím info o ňom). 2. Vysokokvalitné prepustené maslo si vie človek vyrobiť doma sám tak ako to ja robím už nejakú dobu. Na hospodárskom dvore si kúpiť kvalitné domáce maslo a pripraviť si ho sám a nemusíte ho kupovať. Niečo o tomto masle a návod tu: https://www.rajah.sk/ghee/

      Odpovedať
  2. admin

    10. októbra 2011 o 10:20

    Samozrejme, že aj s olivovým olejom sa dá variť a piecť (viď. stredomorské krajiny, ktoré na všetko používajú olivový olej), ale nie sú to tie najkvalitnejšie panenské, za studena lisované oleje. Z menej kvalitných olív alebo olivových výliskov sa robia aj rafinované oleje, ktoré majú oveľa vyššiu teplotu horenia, pričom ich zdravotné benefity sú rovnaké ako u iných druhov olivových olejov.
    Ja osobne však na opekané zemiaky a pod. používam buď slnečnicový olej alebo bravčovú masť. „Obyčajný“ olivový olej používam na pečenú stredomorskú zeleninu a podobné stredomorské jedlá, kde sa chuťovo hodí.
    Ďakujem za super tip a link na prepustené maslo!

    Odpovedať

Pridaj komentár