Každý rok to mám rovnako. Po všetkých tých sviatkoch a rodinných oslavách, ktorých máme do polovice januára až-až, preferujem jednoduchú stravu, priamočiare chute, nekomplikované recepty bez zbytočných kudrliniek – ideálne žiadne recepty. Jesť čisté suroviny, neprekombinovávať chute a vystačiť si len s dobrou soľou a korením. Nový rok nás nabáda robiť veci po novom, prijímať nové myšlienky, otvárať sa novým výzvam. Robíme si plány, čo nové sa počas roka naučíme, s čím konečne začneme, čo nové spoznáme. Netreba zabúdať ani na stravovanie. Často sa v tieto dni pýtam sama seba, ako chcem jesť, čo chcem zmeniť, čo nové chcem do svojho každodenného jedálnička zaradiť?

Dnes by som vám chcela ukázať pár raňajkovo-brunchových tipov, ako si osviežiť rána, prípadne aj iné časti dňa. Žiadne limity tu neexistujú, robte, čo, ako a kedy vám dobre padne. Vytiahnite servis, ktorý si šetríte na špeciálne príležitosti, rôzne kuchynské doplnky a vychytávky, na ktoré v zhone bežných dní zabúdate. Prekvapte sviežimi raňajkovými nápadmi svojich hostí, zavolajte priateľov po prehýrenej noci na „vyprošťováky“, potešte deti hravým občerstvením. Úplne najradšej by som však videla podobné inšpirácie na jedálnych lístkoch v kaviarňach, bistrách a brasseriach, zameriavajúcich sa na raňajky či brunche. Niekedy mám pocit, že je ich ponuka príliš monotónna a fádna. Chce to viac invencie a rozhľadu.

Dajte si ale záležať aj na bežných rodinných rituáloch. Vyjedanie varených vajíčok zo škrupiniek je zábava pre deti i dospelých, navyše je menej náročná na prípravu a servírovanie ako stratené vajíčka či volské oká. Kvalitná vločková soľ, čerstvo drvené čierne korenie a poriadny chlieb alebo pečivo (napr. grissini) je všetko, čo budete potrebovať. Navyše s príchodom jari si môžete do tekutých žĺtkov namáčať trebárs aj blanžírovanú zelenú špargľu, ak sa vám zažiada trocha luxusu. Ak máte problémy uvariť vajcia na želanú konzistenciu, zadovážte si ponorný eggtimer, je to malý kuchynský pomocník na nezaplatenie, podstatne vám uľahčí život.

Gratinované grepy sú ďalšou našou novinkou, ktorú si s deťmi radi doprajeme. Ja využívam flambovaciu pištoľ, ale ak ju nemáte, strčte grepy do rúry pod rozpálený gril na pár minút a hotovo. V prípade, že si strážite príjem cukru, pokojne cukor vynechajte. Teplý grep pustí šťavu a krásne zosladne aj tak. A ak sa vám celkovo ťaží grepy zapekať, jedzte ich pokojne len tak. V tom prípade mám pre vás jeden tajný tip. Posoľte si ich! Neverili by ste, ako sa chuť grepov zlepší. Vyvážite tak ich prirodzenú kyslo-sladko-horkú chuť o slanú a v ústach sa vám rozohrá dokonalá harmónia chutí. (Koniec koncov, kombinácia grepu so soľou nie je až tak nezvyčajná, pomyslite len na obľúbený koktejl Salty Dog.) Inak si ale môžete grep posypať napr. škoricou alebo muškátovým orieškom či muškátovým kvetom, skrátka, experimentujte a objavujte, čo vám chutí.

Na záver mám ešte jeden netradičný tip na raňajky. Bloody Mary. Tekuté raňajky, keď potrebujete klin klinom vybíjať. Ak nepotrebujete, alebo chcete piť aj s deťmi, vodku vynechajte a máte tzv. Virgin Mary. Jediné, na čom by som v tomto prípade bazírovala, je kvalitná paradajková šťava. Ak nemáte vlastnú, dajte si záležať a pohľadajte naozaj chutnú šťavu, pokojne aj passatu. Platí, že čím lepšia paradajková šťava, tým lepšia Bloody / Virgin Mary, na tom to celé stojí. Keď teda budete mať najbližšie hostí na noc, prekvapte ich ráno Bloody Mary barom. Nalejte do džbánu ochutenú paradajkovú šťavu, vyložte fľašu vodky, dochucovadlá, rozložte rôzne pochutiny, ktoré sa k paradajkovej šťave hodia (kapary, olivy, sušené paradajky, kúsky parmezánu, pokojne aj vypečenú prerastenú slaninku či páročky), kúsky slaného pečiva a nechajte, nech sa každý obslúži sám podľa chuti a nálady. Uvidíte, aký úspech zožnete. To chcete, nie? Tak dobré ráno a dobrý štart do roka 2018, priatelia!

Gratinovaný grepfruit

  • 1 grepfruit
  • 1 – 2 lyžičky hnedého cukru

Grep rozkrojíme priečne na polovice. Malým nožom s veľmi ostrou špičkou grep obrežeme po odvode tesne popri dužnine. Rozrežeme priečne aj jednotlivé mesiačiky, aby sme ich uvoľnili. Prípadne môžeme aj v strede grepu urobiť malé zárezy, aby sme uvoľnili šupky mesiačikov zo dna.
Každú polovicu grepu posypeme lyžičkou hnedého cukru a ihneď opálime flambovacou pištoľou alebo dáme do rúry pod rozpálený gril na pár minút, kým nezačne cukor karamelizovať.
Podávame ihneď, grep vyjedáme lyžičkou.

Bloody / Virgin Mary

  • 7 dl – 1 l paradajkovej šťavy (passaty)
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica soli
  • ½ lyžice červenej mletej údenej papriky
  • ¼ lyžice mletého čierneho korenia
  • worchestrová omáčka
  • tabasco alebo iná pálivá omáčka (nemusí byť)
  • 1 citrón
  • vnútorné stonky zeleru
  • olivy (nemusia byť)
  • vodka (nemusí byť)
  • ľad (nemusí byť)

Cukor zmiešame so soľou, údenou paprikou a čiernym korením. Nasypeme na plytký tanierik.
Rozkrojeným citrónom potrieme okraje pohárov. Otlačíme ich do koreniacej zmesi, aby boli celé okraje obalené korením.
Koreniacou zmesou, citrónovou šťavou a worchestrovou omáčkou podľa ľubovôle dochutíme paradajkovú šťavu.
Na Bloody Mary na dno nalejeme trochu tabasca (pálivej omáčky) a/alebo 4cl vodky. Na Virgin Mary alkohol (prípadne aj tabasco) vynecháme. Dolejeme ochutenou paradajkovou šťavou, zastrekneme ešte raz worchestrom, citrónom a dozdobíme plátkom citróna, stonkami zeleru na premiešanie a pár olivami na chuť, ak máme. V sparnom lete servírujeme Bloody / Virgin Mary s ľadom.