Časť jarných prázdnin sme sa rozhodli stráviť v Prahe. Posledné dva roky sme boli v Prahe len cez víkendy a chceli sme mesto zažiť aj v bežné pracovné dni, ako ho zažívajú miestni obyvatelia. Každé mesto má dve tváre, jednu „nalíčenú“, dovolenkovú, ktorou sa prezentuje navonok, turistom a návštevníkom a druhú „odlíčenú“, súkromnú, ktorú poznajú skôr domáci v každodennom osobnom a pracovnom živote. Nemusím asi zdôrazňovať, že mňa baví práve tá druhá, civilná stránka miest. Pre mňa je atraktívne to mesto, v ktorom sa dobre cítia hlavne jeho obyvatelia, mesto, ktoré si domáci užívajú a poskytuje im dostatok možností sebarealizácie.

Hovoriť, že je v Prahe úžasne v každom ročnom období je klišé, ale je to pravda. Na to, že bol február, nám aj počasie neuveriteľne prialo a my sme mohli byť celé dni vonku. Začali sme pomaly spoznávať vltavské ostrovy, mosty a nábrežia a musím povedať, že tráviť čas pri vode priamo v meste je neuveriteľný luxus. Prievozy, sezónne bufety, bary a foodtrucky síce ešte nefungujú, ale zas tu nie je toľko ľudí a detské ihriská, lavičky, hojdačky či piknikové stoly sú všade. Bavilo nás objavovať rôzne skryté zákutia, vnútorné dvory, záhrady či komunitné centrá a nechať sa prekvapovať geniom loci, históriou a nevšednými výhľadmi na mesto.

Nebudem však zastierať, že hlavným dôvodom, prečo sme išli do Prahy cez pracovný týždeň, boli pekárne. V nových remeselných pekárňach, ktoré sme mali vyhliadnuté, sa navyše podáva aj výberová káva, takže naše raňajky v pekárňach boli jasné. A bolo to zakaždým veľké potešenie. Úplne najviac sme si užili raňajky v Alf&Bet, sesterskom podniku EMA espresso bar, v ktorom je okrem pražiarne práve aj pekáreň. Ak už dlho obdivujete v EME buchty, tak tie sa pečú presne tu. Zaujímavosťou je, že Alf&Bet sa nachádza až v Libni, kedysi nechválne známej periférii, ktorej sa každý radšej vyhýbal. Dnes sem aj kvôli Alf&Bet s radosťou zájdete, lebo tá atmosféra a priestor vám pripomenie obdobné podniky vo vychytených svetových metropolách.

Obložené chleby, vajíčka, plnené pečivo, ale aj zelňáky (mňam!), krupicová kaša či lievance, človek naozaj nevie, čo si má dať skôr. Mojou zimnou obsesiou sú však grilované sendviče a preto tu vrelo odporúčam tie s chorizom, čedarom a jalapeňom, budete si všetky prsty oblizovať. K nadštandardnému zážitku prispela nepochybne aj najlepšia káva, akú sme za celý čas v Prahe pili. Kúpili sme si tu aj prekrásne biele EMA šálky s čiernym okrajom, po ktorých som už dlho túžila a s ktorými sa tu na blogu budete vídať častejšie. Bonus Alf&Betu nielen pre deti: stolný futbal.

Druhé ráno sme vyrazili do Praktiky. Pekárna Praktika sa líši od ostatných pekární tmavším pečením, čiastočne aj kvôli tomu, že nepečie z bielej múky. Inšpirácie zjavne čerpá zo severskej tradície pečenia chlebov s vlhkou striedkou, veľkými bublinami a tmavou, hrubou kôrkou. Chlieb sa momentálne v Praktike pečie z červenej pšenice, špaldy a raže, žemle z ovsených vločiek, pričom múky sú mleté na kameni, proces kysnutia je pomalý a cesto vysoko hydratované. Rovnakým spôsobom sa pripravuje aj sladké pečivo, prvýkrát som tu jedla tmavý croissant a šišky. Plnky v šiškách alebo ovocných tartoch sú len mierne sladké. Celkovo je sortiment Praktiky skôr zo zdravšieho spektra, chlieb i pečivo nie sú priveľmi slané a páči sa mi, že k sendviču dostanete kvasenú lokálnu zeleninu, žiadne paradajky v zime a pod. Je fajn mať k dispozícii rôzne typy pekární, rada striedam sortiment, najmä ak ide o produkty, ktoré používam každý deň. Dopracovať sa k takému stavu je však pre nás v Bratislave zatiaľ takmer nemožné.

Na pomyselnom severe Európy ostaneme, a to na druhom brehu Vltavy, kde sa na Újezde nachádza ďalšia zaujímavá pekáreň, tentoraz pod vlajkou Islandu Artic Bakehouse. Majitelia, dvaja Islanďania tu úspešne učia jesť poriadny chlieb domácich i cudzincov už viac ako rok. Chceli proste piecť chlieb a keďže je na Islande konkurencia veľká, hľadali pole neorané. Pekáreň má silný instagramový potenciál, ale hlavná je kvalitná robota. Bože, tie mandľové croissanty boli nadpozemské! A majú aj vynikajúce grilované sendviče. Neviem ako v horúcom lete, ale teraz je taký čerstvý, teplý sendvič v mastnom papieri úplný sen do ruky. Osobne mám grilované sendviče najradšej „červené“, tak si dajte napr. s červeným pestom, smotanovým syrom a čedarom, je perfektný. Určite tu ochutnajte aj islandské špeciality ako škoricové hniezda s polevou, kardamónové kleina (vyprážané fánky) a hrozienkové ástarpungar (love balls). Nedá sa tu síce sedieť, ale to vôbec nevadí. Postojte chvíľu a zadívajte sa na prácu pekára, alebo sa choďte von vyhrievať na slniečko. A pri odchode sa pred dverami pozrite na strop. To len, aby ste nezabudli…

Nie je nič lepšie … čerstvý, ešte horúci croissant…

A ešte jeden zahraničný import – francúzska pekáreň Le Caveau. Už som ju tu spomínala pred dvomi rokmi. Na Námestí Jiřího z Poděbrad sme vtedy prvýkrát ochutnali od nich maslové croissanty a čokoládové painy. O to väčšie prekvapenie nás teraz čakalo na Krymskej, kadiaľ sme sa večer už za tmy vracali do bytu vo Vršoviciach a kde sme neplánovane objavili novú prevádzku Le Caveau. Vo výklade na nás svietil plech plný croissantov, akurát vytiahnutých z pece. Nie je nič lepšie, ako si po celom dni chodenia vziať do ruky čerstvý, ešte horúci croissant a vychutnať si ho za chôdze v uliciach mesta. To je život!

Až mi je trápne rozplývať sa nad nejakým kornšpicom, ale tridsať rokov zanedbaná kultúra a remeslá na úkor konzumu a automatizácie si vyberajú svoju daň. Niekde sa spamätali skôr, inde si, holt, budeme musieť na dobré veci v živote počkať. Pozitívne však je, že ľudia si doma pečú a kvásková mapa Pečem pecen sa utešene rozrastá. Len sa pozrite, kde všade okolo vás sa kváskuje, možno to inšpiruje aj vás… Ešte lepšie sme na tom v tretej kávovej vlne, kde držíme oproti Západu prím. Praha je však, dámy a páni, hneď po Londýne a Berlíne priam mekou výberovej kávy v Európe a užívať si ju tu je výsada, akej sa len tak hocikomu nedostane. Kaviarne tretej vlny neustále pribúdajú, len na našej mape ich máme zo sedemdesiat a to zďaleka nemáme podchytené všetky. Nestíhame všetko ani sledovať, nieto ešte ochutnávať, no podarilo sa nám otestovať aspoň niečo. A s radosťou.

Do okúzľujúcej Františkánskej záhrady sme sa prišli zašiť pred ruchom Vodičkovej ulice a s nadšením sme privítali možnosť posedieť si pri výberovej káve v maličkom Café Truhlárna, kým sa deti bláznili na bezpečnom ihrisku opodiaľ. Zbožňujem objavovať takéto skryté poklady v meste, kde si nielen doplníte energiu, ale dozviete sa aj niečo nové a získate úplne iný pocit z verejného priestoru a života v meste.

Podobný zážitok z priestoru sme mali v Kasárni Karlín, postupne oživovanom vnútrobloku vybývaného objektu, ktorý je navyše kultúrnou pamiatkou. V zime sa v tomto kultúrno-spoločenskom centre hlavne korčuľuje, ale v lete tu musí byť úžasne – letné kino, grilovačky, komunitná záhrada, umenie, detské ihrisko, rôzne podujatia a akcie. Že v takomto priestore nesmie chýbať výberová káva, je už asi (v Prahe) normálne. Takéto miesta Prahe závidím! (Ak sa sem vydáte, uvidíte zblízka aj ďalší odvážny urbanistický počin – rekonštrukciu Negrelliho viaduktu, svojho času najdlhšieho mosta v Európe. Som veľmi zvedavá, čo dobré Prahe prinesie a ako zlepší kvalitu života v meste.)

A viete, čo je ešte s výberovou kávou super? Že sa takto dostanete aj do miest, kam by ste inak nešli (napadá mi paralela s geocacheingom). Tak sa stalo, že sme úplne prvýkrát navštívili Nusle. Pribudli tu totiž hneď dve skvelé kaviarne. Nusle nemajú veľmi dobrú povesť a hoci už dávno neplatí, že Nuselský most je mostom samovrahov, ten obrovský kolos, ktorý štvrť vo vzduchu pretína, je takto zdola dosť strašidelný. Ale! Je tu nádherne! Od pekárne Praktika je to len kúsok okolo známeho protileteckého krytu do krásneho parku Folimanka, kde neviete, kam sa máte pozerať skôr. Či na monumentálny Nuselský most (vedeli ste, že v ňom jazdí aj metro?), perfektné ihriská alebo impozantné opevnenie s priechodom do vynovenej záhrady Ztracenka. A najlepšie je, že kaviareň Nusle Beans je tak blízko, že sa tu môžete zdržať aj pol dňa, užívať si pobyt vonku a v prípade potreby sa kedykoľvek občerstviť, paráda!

Nusle Beans sídlia v tichej ulici Oldřichova priamo pod mostom, ktorý môžete z ulice pozorovať so šálkou v ruke, alebo ísť dnu na koláčik. Ja som tu dokonca objavila cannoli! Nusle Beans sú typickou miestnou kaviarňou. Dajú sa tu s deťmi tráviť hodiny hraním stolných hier, kreslením na tabuľovú stenu, alebo v lete na terase v átriu. Veľmi príjemné miesto s výbornou kávou a pozornou obsluhou.

V Nusliach sa usadila aj štýlová kaviareň Typika, ktorej pôvod siaha až k slovenským zakladateľom slávneho brnianskeho SKØG Urban Hubu s Rusty Nails Coffee Roasters. Typika je jednou z najzelenších pražských kaviarní, ktorej vycibrený vkus a cit pre dizajn vás budú neustále baviť. Či už logom, nenápadným priečelím a vstupom do kaviarne (s rešpektom k architektúre, okoliu a verejnému priestoru ulice), alebo servírovaním limonád (sirupy Herbert) a kávy (s originálnymi pohárikmi, šálkami a lyžičkami). Podávajú sa tu zdravé raňajky a brunche, ale aj echt sladkosti, keď je chuť na niečo kalorickejšie. Mám taký dojem, že o Typike budeme ešte veľa počuť, toto totiž nie je koniec, sledujte ich aj naďalej, je sa na čo tešiť.

Ale späť z Nuslí do Starého Mesta, nemohli sme vynechať kaviareň Onesip Coffee tohtoročného českého Baristu roka 2019 Zdeňka Hýbla. Tento malinký espresso bar na Haštalskej ulici (Stínadla!) sme dlho nechtiac obchádzali, hoci sme vedeli, že je to jedno z najlepších miest v Prahe, kde si môžete dať skutočne kvalitnú kávu. A tentoraz sme už museli prísť ochutnať. Na posedenie s deťmi to tu nie je, pravda, ale ak si vezmete kávu so sebou do priľahlých záhrad Kláštora Sv. Anežky Českej, pre deti v nich objavíte hotové poklady a vy si kávu v kľude vychutnáte na lavičke. Je to tu magické!

Posledný tajný tip je na príjemné čakanie na vlak a poslednú kávu pred odchodom z Hlavného nádraží. Odtiaľto ste totiž vo vlaku do desiatich minút pešo. Kaviareň je síce na rušnej Jindřišskej ulici, ale v tichom a čistom vnútrobloku, kde po zhone a ruchu mesta niet ani stopy. Spell Coffee je navyše kaviareň v kaderníctve, takže ak si naplánujete návštevu dostatočne vopred, môžete odísť z Prahy nielen s čerstvou kávou v ruke, ale aj s čerstvou korunou krásy na hlave. Celkom dobrá kvalita cestovania, čo poviete?

Inak, čerstvá informácia nielen pre Prahu, ale celé Česko: Gastromapa Lukáše Hejlíka je už k dispozícii ako mobilná aplikácia. Ako pomocný sprievodca po dobrom jedle a pití v Čechách zdarma na nezaplatenie. A ak radi objavujete mestá a chceli by ste Prahu zažiť inak, odporúčam chodiť po stopách knihy 111 míst v Praze, která musíte vidět. Výborný je aj blog Praha Neznámá, s ktorým sa môžete vydať trebárs na organizované vychádzky po rôznych pražských štvrtiach. Ak vás baví moderná architektúra, dobre sa chodí aj podľa série kníh Praha moderní (existuje aj Brno moderní). A v prípade, že máte radi tienisté stránky miest a adrenalín, skúste napr. Urbex.cz. Deťom ale bude na začiatok bohato stačiť aj geocaching. Vďaka nemu si budú všímať miesta, ktoré by inak prehliadli a zažijú aj dostatok napätia.

Máte už chuť sa túlať? Kam sa najbližšie chystáte vy? Už ste odštartovali novú cestovateľskú sezónu? Využívate na orientáciu v mestách nejaké aplikácie? Alebo improvizujete a nechávate sa prekvapovať?

Fotogaléria:

Ďalšie články o Prahe:
Letná Letná
Praha s deťmi
To je maso!
Kultura za pět set
Kinosobota: Náplavka
Deň s kávou v Prahe
Food Trip: … zase Praha???
Mikuláš pre foodlovera
PFF-ka z Prahy
Praha (si) žije!
Pražské inšpirácie