Tie pastelovo ružové šupky v kombinácii s ostatnými zeleninovými odkrojkami vytvárajú farebnú harmóniu, z ktorej neviem spustiť zrak.

Cesnakové potešenie

Vždy, keď čistím ružový cesnak, neviem sa vynadívať do misky s bio odpadom. Tie pastelovo ružové šupky v kombinácii s ostatnými zeleninovými odkrojkami vytvárajú farebnú harmóniu, z ktorej neviem spustiť zrak. Možno i preto mi nevadí čistenie cesnaku ani vo väčších množstvách. A okrem iného, ak treba (načistiť) kopec cesnaku, viem, že pôjde o veľmi dobré jedlo.

Cesnakové či cibuľové jedlá ma vždy zaujímali. Od cibuľovej polievky až po kura so 40-timi strúčikmi cesnaku. A to nespomínam novoty ako cibuľová zmrzlina či džem. Preto ma na prvé prelistovanie v Plenty zaujal slaný koláč s karamelizovaným cesnakom. Presne toto ma na varení baví. Keď zdanlivo banálna surovina zrazu zažiari a prekvapí.

Originál je s lístkovým cestom, ale keďže som žiadne kvalitné nezohnala a s dvomi chorľavými deťmi som už nezvládala výrobu vlastného, upiekla som ho s obyčajným krehkým (shortcrust) cestom. A na záver jeden tip: skúste najbližšie na toto slané cesto (aj na quiche a pod.) použiť chlebovú múku. Pre zmenu. Odporúčam.

Koláč s karamelizovaným cesnakom a kozím syrom

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 160 g masla
  • 70 ml vody

Náplň:

  • 3 veľké hlavy cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička balzamikového octu
  • ¾ lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička sekaného rozmarínu
  • 1 lyžička lístkov tymianu
  • 120 g krémového kozieho syra
  • 120 g tvrdého kozieho syra
  • 2 vajcia
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 100 ml crème fraîche
  • soľ, čierne korenie
  • vetvičky tymianu alebo iné čerstvé bylinky

Múku so soľou a na kocky pokrájaným studeným maslom premixujeme v kuchynskom robote a za postupného prilievania studenej vody mixujeme, kým sa cesto nespojí do gule. Vyberieme z robota, sformujeme do hrubej placky, zabalíme do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a odložíme do chladničky odpočívať, najlepšie cez noc.
Medzitým si očistíme cesnak a 3 minúty ho blanžírujeme vo vriacej vode. Zlejeme a necháme dobre odkvapkať. Potom ho na oleji za stáleho miešania sprudka opečieme asi 2 minúty. Pridáme ocot, 220 ml vody, privedieme k varu a na miernom ohni necháme variť asi 10 minút. Pridáme cukor, rozmarín, tymian a ¼ lyžičky soli. Varíme ďalších zhruba 10 minút, kým cesnak nezmäkne a tekutina nezhustne do sirupovitej konzistencie. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 170°C. Odležané cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom väčším ako máme koláčovú formu, pomocou valčeka ho preložíme do formy, vystelieme ju cestom a zvyšky necháme prevísať cez okraje. Popicháme dno vidličkou, vystelieme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. suchou fazuľou.) Pečieme 35 minút, potom záťaž odstránime a dopečieme ešte 5 – 10 minút, kým sa celý korpus nesfarbí. Vyberieme, necháme mierne vychladnúť a teplotu v rúre znížime na 160°C.
Krémový syr nadrobíme na väčšie kúsky, tvrdý nakrájame na kocky. Vajíčka rozšľaháme so smotanou a crème fraîche, pridáme ½ lyžičky soli a čerstvo mleté čierne korenie.
Na dno predpečeného korpusu poukladáme syry, na ne skaramelizovaný cesnak aj s prípadným sirupom, zalejeme vaječnou zmesou a dáme do rúry na cca 25 minút, kým vaječná hmota nestuhne a syr sa nezačne roztápať a hnednúť. (Prevísajúce okraje korpusu môžeme pílkovým nožom orezať.) Nakoniec upečený koláč posypeme tymianom alebo inými bylinkami a podávame teplé alebo izbovej teploty, najlepšie s chrumkavým šalátom.

26 komentáre/ov "Cesnakové potešenie"

Pridaj komentár
  1. katka.hrncekvar

    25. apríla 2013 o 21:32

    Ak by som jedla cesnak, viem si predstaviť jeho fantastickú skaramelizovanú chuť. v tomto slanom koláči. Toto jedlo by ma však „zabilo“. Presne dnes som premýšľala, ako pri všetkých nastolených obmedzeniach, pripravím quiche. Ako som dnes chodila po vodu a polievala záhradu, strašnú chuť som dostala! Zatiaľ som však nedohútala, ako na quiche, v ktorom nebude žiadna mliečna, ani živočíšna bielkovina, vajcia nevyjímajúc.

    Odpovedať
    • zuzka

      25. apríla 2013 o 21:55

      Kati, to je strašne jednoduché – proste takéto jedlá nejesť. Obrátiť stránku, zabudnúť. Na svete je milión iných jedál, ktoré jesť chceš a môžeš, takže s úvahami, „ako si dať slaninku, keď som vlastne vegetarián“ by som nestrácala čas…

      Odpovedať
      • katka.hrncekvar

        26. apríla 2013 o 21:56

        Veru, ja teraz strašne listujem a veľa preveľa stránok obraciam. Ale všekto je dobre, kým sme zdraví. Ako sa darí vašej záhradke? Ešte sa nesťahujete na leto do vášho sídla? Sadila / siala si niečo špeciálne tento rok?

        Odpovedať
        • zuzka

          26. apríla 2013 o 22:42

          Tak tento rok to bude veľmi zaujímavé, ako sa príroda vyrovná s takým vegetačným sklzom… Predpokladám, že zelenina bude strašne drahá a keď nebude dlhá, teplá a slnečná jeseň, možno ani úroda nestihne dozrieť. Presídliť sa na leto určite chystáme, ešte neviem kedy, možno už od júna, lebo je dosť možné, že už v júli a auguste budeme klepať kosu… A z tých experimentov tento rok testujeme vavrín (bobkový list) a wasabi. Sama som zvedavá, aká táto sezóna bude. Len nech už fičí.

          Odpovedať
          • katka.hrncekvar

            28. apríla 2013 o 20:39

            Veru, ja som tiež veľmi zvedavá, ako sa bude dariť všetkým rastlinkám. Mám pocit, že na príliš veľa semienok je strašne teplo a kopa zeleniny pôjde rýchlo do kvetu alebo fakticky nestihne dozrieť. Mne sa konečne podarilo zasiať tento rok kvaku a skúšam aj špargľu – tak budúci rok uvidíme, či sa špargli zaráči. Na bobkáč sa chystám aj ja, ak stihnem tento rok, tak zasadím. Ja sa už druhý rok piplem s levandulou, tak som zvedavá. No a pre zaujímavosť, natrafila som u pána na Miletičke, Koreninovazahrada.sk, kupovala som od neho sadeničku šalvie, a má dokonca aj Aztécku šalviu, Chia – tak ak mi výjde, kúpim od neho sadenicu a rada by som si dopestovala semiačka. Dávame ich ráno do kaše. Som zvedavá na tvoje referencie k záhrade, určite sa pochváľ. Kľudne aj mailom. Maj sa dobre a dobrú sezónu prajem.

            Odpovedať
  2. adusha

    29. apríla 2013 o 09:41

    Ahojte kolegynky – Zuzka a Katka 🙂
    Zuzka, v prvom rade, parádny koláč, žiaľ, ja tie slané veľmi často nepečiem, lebo drahý nad nimi ohŕňa nosom. Včera som však predsa len tartovala, piekla som tartu s čiernym koreňom a kozím syrom.

    K záhradkám – ja som tiež šokovaná z toho počasia, jar nikde, hneď leto, veru som zvedavá ako dopadne úroda… všetko posadené našťastie už klíči, a veľké plány ešte predo mnou, ale toho sklzu a na druhej strane veľkých horúčav sa bojím aj ja. Tiež skúšam tento rok experimenty – chcem risknúť artičoky a physalis. A také srandy ako čierny koreň, mangold biely aj farebný už mám v zemi… A rozmýšľam že zasejem aj mak, už som si zisťovala u susedy, či môžem v Maďarsku legálne mak siať… vraj áno, tak skúsim 😉 Držím vám palce pri záhradničení a teším sa na vaše posty, baby 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      29. apríla 2013 o 22:09

      No, dievčatá, ja som myslela, že tento rok už naplno nabehnem do záhrady, ale ešte to nejde, ešte mi malý nedovolí. A ak si aj nejaký čas urvem, tak ledva stíham kuchyňu… Takže zatiaľ je stále záhrada pod taktovkou môjho otca a ja tam tak maximálne chodím fotiť 🙂 Hádam na budúci rok… Cez víkend som stihla len preosiať zem do črepníkov na muškáty a trochu zase pohnúť mojou vysnívanou bylinkovou záhradkou – dva druhy mäty a medovka krásne prežila z minulého roka, aj rozmarín v črepníku… teraz som zasiala petržlenovú vňať, bazalku grécku a watercress(!) – natvrdo do hliny – bude-bude, nebude-nebude… A čo sa týka Koreninovej záhrady, poznám ich už dlho, minulý rok (ešte pred pôrodom) som si bola pre bylinky u nich priamo vo Veľkom Kýre, mám to z letného sídla kúsok… Stále rozmýšľam, či ponechám bobkový list v črepníku a na zimu zazimujem, alebo risknem a vysadím do bylinkovej záhrady a na zimu prikryjem… Citrónovú trávu skúšam už druhý raz. Minuloročná (z Veľkého Kýru) mi vykapala… No a to wasabi vysadime po 15. máji do zeme a uvidíme, či sa dokonca sezóny uchytí…

      Odpovedať
      • adusha

        29. apríla 2013 o 22:29

        Dva druhy mäty prežili aj u mňa, plus šalvia, pažítka, petržlenová vňať. Zo samovýsevu koriander a už som si všimla že hocikde lezie zo zeme aj borák. No a parádne prežil aj estragón, ale žiaľ, ruský, i keď predavač na miletičke sa bil do pŕs že je francúzsky. Nuž nebol…rastie bujne, ale nemá žiadnu chuť ani vôňu, je taký obyčajný. Ajjsa si plánujem doplniť bylinky, ale tento rok budeme mať na záhrade ešte stavebný ruch, cca o mesiac nám začnú stavať letnú kuchyňu, tak nemôžem sadiť ešte trvalky, kvety, stromy, kríky, lebo netuším ešte čo kde bude…
        Zuzka, ja rozmýšľam, že watercress tiež risknem do zeme, pod ručnú pumpu, keď pumpujem vodu do krhlí, kopa vody ide aj tak mimo, tak to asi využijem a flek pod pumpou osadím potočnicou. A risknem možno zasa aj doma na balkóne ako pred rokom.
        No a na tvoje wasabi som zvedavá, držím palce!

        Odpovedať
        • zuzka

          29. apríla 2013 o 22:43

          Letná kuchyňa? To je môj veľký sen!!! Celú sezónu byť vonku, aj pri varení, aj chystaní jedla, ach… Tak to budem strašne zvedavá na fotky, držím palce!
          Áno, ja som tiež dala tú potočnicu na najvlhkejšie miesto, tienisté, rovno pod odkvapy, tak uvidím… Aj mne inak predal estragón ruský, ale nevadilo mi to, dosť voňal, ja som inak už ten estragónový ocot dávno minula… Mňa oveľa viac naštval „trhovník“, čo sa mi dušoval, že ten paštrnák (koreň), čo som držala v ruke je petržlen, tak to ma fakt vytočil, už k nemu nechodím. Ak je on taký hlúpy, že nerozozná paštrnák od petržlenu a nakúpil lacný paštrnák za vysoké ceny patržlenu, je to jeho problém, ale že takto okráda a klame zákazníkov, mi teda dosť vadí.

          Odpovedať
      • katka.hrncekvar

        30. apríla 2013 o 22:08

        Hej veru Zuzi, už som na to pár krát myslela, keď sa mocem po záhrade a nosím vodu z potoka, že ako sa ti s malým záhradkárči! A dnes, keď som zbadala u teba na blogu fotky zo záhrady a kukám fóliovník s rajčinami a ostatné všetko obrobené, tak som kukala ako puk, že fúha, klobúk dolu, keď toto stíhaš aj s malým deckom. Tvoj koment ale odhalil otca záhradníka.
        Baby, ja osobne sa s mnohými rastlinkami moc nepáram. Mnohé strkám priamo do pôdy, aj keď na obale je inštrukcia predpestovať. Beriem to ako zuzka napísala, buď sa ujme, alebo nie. Ak má byť, bude, ak nie – nebude. Ja som si minulý rok kúpila na jeseň krík kustovnice, dala som ju ešte na jeseň do zeme, ani som ju poriadne neprikrývala, bo som na jeseň nič vhodné nenašla a pekne si raší. Hodne som zvedavá, ako sa jej bude vodiť a či sa dopracujeme aj plodov. Mne prežili po minulom roku v rámci byliniek v zemi všetky, neevidujem nič, čo by vymrzlo: oregano, tymián, levandula, echynacea, mäty, rozmarínu sa darí neskutočne – vidím to tak, že o cca 2 roky budem mať ker ako v grécku. Juhuuu – presne tak to chcem! Koriander aj harmanček prežil v zemi zo samovýsevu. Myslím, že možno už cez víkend bude súca na orez rebarbora, nádherne sa mi po minuloročnom zasadení sadeničky rozrástla. Naopak, pažítka minulý rok – zo semiačka – ani ťuk.

        Odpovedať
        • zuzka

          30. apríla 2013 o 22:26

          No, záhradkárčiť sa s malinkými deťuškami nedá. (Ako rada by som sa zašila niekde vzadu a pretrhávala! 😀 ) Dievčatko už je v pohode, už minulý rok sa suverénne pohybovala po záhrade a začala sa orientovať. Ale teraz je tu malý, ktorý je na nerovnom teréne ešte neistý v chôdzi, všetko chytá a ochutnáva a nedá sa z neho spustiť zrak. Takže tento rok ešte vynechávam. Budúci rok uvidím, ale ten ďalší sa už stopercentne bude dať, lebo decká sa už na dvore zabavia a budem sa môcť od nich vzdialiť. Z vlastnej skúsenosti preto vravím, že záhrada je s deťmi v pohode tak od 3+ 😀

          Odpovedať
          • katka.hrncekvar

            1. mája 2013 o 18:42

            No, do debaty s deťmi sa s vami zapojiť ešte neviem, ale tak či tak, záhrada je pre deti balzam. A pre niektorých dospelých tiež 😉

            Odpovedať
    • katka.hrncekvar

      29. apríla 2013 o 22:26

      Adi, s makom som na tom bola pred rokom podobne. Siala som až po tom, čo som u susedov vyzistila, či sa môže pestovať. Makovice mi vyrástli, ale poviem ti, so zberom, resp. s dostávaním maku z makovíc to jednoduché nie je. V maku som mala kopec špinstva a škrupiniek z makovíc, až tak veľa maku nebolo. Mak vraj treba vymývať a potom sušiť – uf, na to zatiaľ nemám priestor, ani chuť. Tento rok som nezasiala. Farebný mangold skúšam aj ja, na neho a žltú mrkvu som najviac zvedavá. Akurát mám dilemu, kedy budem dávať von rajčiny a melóny, no, uvidím podľa priesadiek, ako sa im bude chcieť rásť. Na tvoje artičoky som zvedavá. Však uvidíme, aká bude tohtoročná sezóna, ja som hodne skeptická pri mrkve, cibuli. Ale dačo sa nám urodí, také letnejšie rastlinky by mali mať tento rok navrch.

      Odpovedať
      • adusha

        29. apríla 2013 o 22:33

        KAtka, ja som si práve pozerala fotky z minulého roka, 9.mája som už vyťahovala zo zeme redkovky, strihala špenát aj rukolu… tento rok to ešte len klíči… bojím sa, že z tejto jarnej zeleniny nič nebude… Čo sa mrkvy týka, zasiala som klasiku plus fialovú, vraj mrkva klíči až mesiac, moja vyšla už po dvoch týždňoch. Zatiaľ všetko čo som zasiala vyšlo, len obyčajný biely mangold nevidím ešte, ale veď ešte má čas… Lenže klíčením len všetko začína… som fakt zvedavá aké bude leto…

        Odpovedať
        • katka.hrncekvar

          30. apríla 2013 o 22:14

          Adi, aj moja mrkva klíči už po 2 týždňoch. Mangold ani u mňa ešte neraší, alebo som ho neidentifikovala. Posledné 2-3 dni sa mi všetko rozklíčilo: reďkovka, rukola, mrkva, cvikly, uhorky, tekvice, hrach, fazuľa, zemiaky rastú ako divé, kvaka je vonku, nechtík a myslím, že aj axamitníky už vystrkujú rohy, aj kukuricu som už videla klíčiť.
          Fotky z minulého roku som ešte nekukala, ale ako kukám na blogu, post zo 14.5. – prvé reďkovky. To myslím, že budeme mať aj tento rok – hádam to stihnú.

          Odpovedať
      • zuzka

        29. apríla 2013 o 22:47

        Kati, mak je chúlostivý, sú roky, keď je veľmi červivý. A my nikdy nevymývame. Ono treba aj tie makovičky vedieť tak otvoriť, aby sa ti tam nedostalo veľa odpadu z makovíc. My vyštikávame nožnicami, vysýpame makovice, sušíme mak na slnku a nakoniec vo vánku presýpame, aby špinu vyfúkalo. Je to prácne, preto je mak drahý.

        Odpovedať
        • katka.hrncekvar

          30. apríla 2013 o 22:16

          Verím a naštudujem, ako ho spracovať a čistiť. Zatiaľ mak odsúvam, príliš prácne na to, aby som sa mu venovala, radšej zasejem niečo iné. Ako záhradkár začiatočník (moja druhá sezóna) zatiaľ len sledujem, čomu sa darí, čo sa oplatí pestovať, z čoho je najvyšší výnos. Posledné dni sa hlavne sútreďujem na to, aby som zlikvidovala mrazničkové zásoby – aby bolo kam dávať novú úrodu.

          Odpovedať
  3. alenquita

    28. mája 2013 o 08:57

    Kupila som chlebovu muku, no zabudla som na nu a pouzila som obycajnu hladku. Nenasla som tvrdy kozi syr, tak som ho nahradila iba eidamom. Nenasla som ani creme fraiche, nuz som dala pochutkovu smotanu 😀 Ja viem, jedna katastrofa za druhou… ale napriek tomu to bola fantasticka pochutka!! S cherry paradajkami, cervenou cibulou a balzamikovym octom hotovy zazitok 🙂
    Nabuduce si dam viac casu na hladanie surovin a neobmedzim sa na Senec, ale pojdem hladat do Bratislavy. Lebo toto chcem vyskusat so vsetkym, co v tom ma byt.

    Odpovedať
    • zuzka

      28. mája 2013 o 15:21

      Alenka, jasné, svet sa nezrúti, ale už len zo zaujímavosti by som odporúčala si pozorne prejsť sortiment mliečnych výrobkov Tesca či Billy, lebo nakupujem všetko tam. Tvrdý kozí syr, dva druhy majú v Bille v chladiacom boxe medzi balenými, aj porciovanými syrmi. A crème fraîche majú v Tescu v sekcii, ako sú kyslé smotany, značka Président. http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/2002016830327 A čerstvý kozí syr kupujem tento, je fantastický, hoci drahý. Raz za čas si ho ale doprajeme. http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/2002013915485. Podľa mňa to budú mať aj v Senci.

      Odpovedať
      • alenquita

        29. mája 2013 o 11:27

        Ver mi, ze v seneckom Tescu sme stravili vyse 30 minut iba hladanim tych syrov a creme fraiche. Isli sme rad za radom po kazdom vyrobku, oslovili sme neskor aj nejakeho zamestnanca, potom aj dalsieho a ani jeden nic nenasiel. Takze si naozaj myslim, ze ten sortiment je tu chudobnejsi 🙁 A Billu mame taku mensiu (aspon ja mam ten pocit) a nakupujeme v nej iba kazdodenne potraviny- mlieko, pecivo, zeleninu… Ale inak naozaj nic moc.
        Ved je aj v mojom zaujme mat prehlad o dostupnosti niektorych potravin, ale zatial mi to zial vychadza tak, ze vela veci budeme musiet chodit hladat do Bratislavy. Asi tu v Senci nemame dostatocny fajnsmekersky dopyt 😀

        Odpovedať
        • zuzka

          29. mája 2013 o 11:46

          Teda, a to som si myslela, že u nás v Biskupiciach je najhoršie zásobené a najšpinavšie Tesco a Billa široko-ďaleko… Škoda, veru. Asi treba naozaj vyvíjať tlak na dopyt, alebo si teda chodiť do Bratislavy… Aj tak stále nerozumiem, prečo máme takéto problémy s tovarom na trhu 🙁

          Odpovedať
          • alenquita

            30. mája 2013 o 07:41

            Pretoze mame stale v hlavach zakorenene (asi z cias komunizmu) to, ze mozeme byt vobec radi, ze nieco v tych obchodoch mame. A je nam ukradnuta kvalita. Hladame iba najlacnejsie produkty. A ono to potom vyzera tak, ze vsade sa nam ponuka polsky a neviem aky iny odpad.
            Odkedy sme na Slovensku, tak si davame pozor na to, aby sme kupovali (pokial sa da) iba nase vyrobky. Zhrozene som zistila, ze napr. Slovakia Chips sa vyrabaju v Cesku a Madarsku. Nechapala som. Liptovske vajcia su z Polska. Mrazena zelenina z Ciny. A takto by som mohla pokracovat…
            Cerstveho lososa sme minule nenasli ani v Bratislave. Vedeli sme, ze oproti Londynu to bude pre nas sok, ale na toto sme neboli pripraveni. Horsie je, ze sa aj mozes snazit vyvijat tlak na dopyt, ale tym beznym zamestnancom, na ktorych tam natrafis, je to ukradnute. Povedia Ti, ze to nemaju a hotovo. Neposunu (alebo ani nemaju moznost posunut) tuto informaciu niekam vyssie. A uprimne, neviem si predstavit, ze by som zakazdym hladala veduceho prevadzky a pytala sa ho, preco nemaju to alebo tamto 🙁

            Odpovedať
  4. zuzka

    30. mája 2013 o 13:34

    Veď to. Keď človek príde z cudziny, tak veľmi rýchlo zistí, aká mizéria tu je. Na prvý pohľad ju nevidno, ale je tu. Mne osobne nevadí, že sa tu predávajú odpadky a nekvalitné šunty z celého sveta. Nech si ich ľudia kupujú, keď inak nemôžu či nevedia, to sa deje na celom svete, aj na Západe. Čo mi ale vážne vadí, že tu úplne absentuje druhá polovica spektra trhu – dobré, poctivé, kvalitné a domáce potraviny a produkty, za ktoré by som si ochotne aj priplatila. A bohužiaľ, táto druhá – kvalitná polovica možností mi chýba na Slovensku vo všetkých oblastiach. Mám pocit, že tu pre mňa nič nie je…

    Odpovedať
    • alenquita

      31. mája 2013 o 09:14

      Zial, mozem iba suhlasit 🙁

      Odpovedať
  5. Viktoria

    31. mája 2013 o 15:16

    Dakujem velmi pekne za inspiraciu – robila som kolac z kupovaneho krehkeho cesta a sice iba s jednym druhom kozieho syra (makkym) ale vysledok bol fantasticky. Este teply sme ho priniesli na piknik a zmizol za par minut.

    Odpovedať
    • zuzka

      31. mája 2013 o 15:21

      A ja ďakujem za komentár, veľmi sa teším, že vám chutilo!!! Treba skúšať stále nové veci, len tak sa posunieme niekam na viditeľné miesto na gastronomickej mape sveta 😀

      Odpovedať

Pridaj komentár