Čo tam po Mikulášovi, keď je všade naokolo toľko jedla!

BYO Mikuláš

Tento rok sme boli opäť s deťmi na improvizovanom mikulášskom posedení, organizovanom u muža v práci. Aj tentoraz sme si mali priniesť vlastné občerstvenie. Tak som doniesla (niečo poriadne výdatné) slané aj sladké pre kolegov a ostatných rodičov. Lebo, priznajme si, deti na mikulášskom večierku jedlo zaujíma asi ešte menej ako kultúrny program. Teda okrem nášho syna. Ten Mikuláša a jeho družinu vôbec nevnímal. Jediné, čo ho trápilo, že sa cez nich nevedel dostať dozadu k bufetovému stolu. A reval, keď mu Mikuláš dával balíček nie preto, že sa bál, ale preto, že ho práve vyrušil v jedení… Čo tam po Mikulášovi, keď je všade naokolo toľko jedla!

Kari zemiakový šalát

  • 1 kg zemiakov
  • 2 lyžice oleja
  • soľ
  • 400 – 500 g cherry paradajok (alebo 150 g sušených paradajok v oleji)
  • 1 lyžička hnedého cukru
  • 1 lyžička sušenej mäty
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička čiernych horčicových semienok
  • 1 lyžička koriandrových semienok
  • 2 lyžičky kari prášku
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 100 g majonézy (cca z 2 menších žĺtkov)
  • šťava z 1 limetky
  • soľ a cukor podľa chuti
  • 2 zväzky jarnej cibuľky
  • 3 šaláty little gem
  • zväzok koriandrovej vňate

Zemiaky uvaríme podľa veľkosti a varného typu buď ošúpané a rozkrájané, alebo v šupke vcelku do polomäkka.
Medzitým si predhrejeme rúru na 130°C a na plech s pečiacim papierom si poukladáme polovičky cherry paradajok reznou stranou nahor. Posypeme ich cukrom, soľou a sušenou mätou, pokvapkáme olivovým olejom a dáme „sušiť“ do rúry na hodinu, alebo viac, až kým nestratia cca polovicu svojho objemu a šťavy. Potom ich necháme vychladnúť. (Pre urýchlenie môžeme použiť aj sušené paradajky v oleji.)
(Zemiaky v šupke po uvarení olúpeme a nakrájame na menšie kusy.) Uvarené zemiaky na panvici s trochou oleja po dávkach opekáme zo všetkých strán do zlatohneda. (Pre uľahčenie si môžeme zemiaky zapiecť aj v rúre.) Dobre posolíme a necháme vychladnúť, prípadne odkvapkať na kuchynskom papieri, ak sú príliš mastné.
Na dresing si na suchej panvici opražíme horčicové a koriandrové semienka a rozdrvíme ich v mažiari alebo pomelieme na mlynčeku. Korenie zmiešame s kari práškom a rozmiešame v jogurte s majonézou. Dochutíme soľou a cukrom podľa potreby.
Šalátové listy natrháme na menšie kúsky, jarnú cibuľku nakrájame na kolieska, otrháme lístky z koriandrovej vňate.
Zemiaky premiešame s dresingom a následne aj so šalátom, cibuľkou, koriandrom a pečenými cherry (alebo sušenými) paradajkami. Na záver šalát dochutíme limetovou šťavou a soľou a podávame.

Milionárske kocky

  • 250 g hladkej múky
  • 75 g krupicového cukru
  • 175 g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (môže byť aj karamelové)
  • 300 g tmavej čokolády na varenie
  • 20 g masla

Rúru predhrejeme na 180°C. Z múky, cukru, masla a soli spracujeme hladké, vláčne cesto, ktoré vtlačíme v rovnomernej vrstve na dno pečiacim papierom vystlanej formy na pečenie, alebo menšieho pekáča či plechu (cca 30 x 30 cm). Cesto mierne popicháme vidličkou a pečieme do zlatista asi 20 minút. Vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
Na plnku si vložíme do malého hrnca kondenzované mlieko s maslom, za stáleho miešania masu privedieme k varu, stiahneme teplotu a miešame do zhustnutia asi 10 – 20 minút. Plnku rozotrieme v rovnomernej vrstve na celú plochu upečeného základu (vo forme). Povrch uhladíme špachtľou a necháme stuhnúť. Pracujeme rýchlo, plnka veľmi rýchlo hustne.
Na čokoládovú vrstvu si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a polejeme ňou celý zákusok a povrch opäť uhladíme. Necháme v chlade úplne stuhnúť, pomocou pečiaceho papiera, ktorým je forma vystlaná vyberieme zákusok z formy a krájame na malé kocky alebo rezy.

2 komentáre/ov "BYO Mikuláš"

Pridaj komentár
  1. alenquita

    17. apríla 2014 o 17:55

    Az ked som tento zakusok ochutnala, doslo mi, preco ma nazov Milionarske kocky 😀 Ale je vynikajuci, vdaka za dalsi recept do zbierky 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      21. apríla 2014 o 21:01

      No, je to dosť dekadentný zákusok, naozaj len na výnimočné príležitosti a pre čo najviac ľudí, aby to človeka nelákalo spásť polovicu plechu… Som rada, že chutil, niet za čo!

      Odpovedať

Pridaj komentár