„ … budete mať silný pocit, že sa Budapešť mení.“

Budapešť – stav trvalých prázdnin

Na prelome apríla a mája som sa na 48 hodín ocitol v Budapešti. Príjemná spoločnosť, prívetivé, takmer letné počasie a atmosféra starej židovskej štvrte, zakonzervovaná v dobách dávno minulých – okamžité vnútorné nastavenie, ktoré nazývam „stav trvalých prázdnin“. Podobne ako hlavný hrdina v Permanent Vacation od Jima Jarmuscha, aj ja som sa túlal po uliciach, pripomínajúcich skôr ošarpanú perifériu než centrum mesta. Len s tým rozdielom, že za touto naoko zanedbanou fasádou sa ukrývajú nádherné miesta.

Moje putovanie nebolo úplne bezcieľne. Pátral som po kaviarňach, išiel som po káve. Po výberovej káve… a do toho nejaké to (dobré) jedlo. Hlavnou inšpiráciou mi bolo júlové číslo časopisu Standart z minulého roka a stránka European Coffee Trip. Preto nečudo, že moje prvé kroky hneď po príchode mierili do Espresso Embassy, za ktorou stojí Tibor Várady (odporúčam prečítať si s ním rozhovor v spomínanom Standarte, alebo si aspoň pozrieť jeho bratislavskú prednášku na Creative Mornings). Staré klenby, príjemná rušná kaviarenská atmosféra a do toho skvelé flat white. Dať si ale môžete aj filtrovanú V60, kávu majú od maďarskej pražiarne Casino Mocca. A ak nezabudnete, zoberte si tzv. „disloyalty card“ Budapest Coffee Tour a možete s ňou odštartovať cestu po ôsmych budapeštianskych kaviarňach s výberovou kávou.

Kedže bola ponuka koláčov v Espresso Embassy slabá, zamieril som do Butter Brothers, kaviarne spojenej s pekárňou. Za strojom dvojica príjemných chalanov a na výber čerstvé sladké aj slané koláče a vynikajúca káva, vrátane filtrovanej V60. Kto už do seba nechce liať ďalšie flat white, môže vyskúšať cortado.

Na druhý deň som zamieril do kaviarne Kontakt, sídliacej v príjemnom vnútrobloku. Myslím, že najmä v letných mesiacoch to musí byť skvelé miesto, kam sa človek môže „zašiť“. Navyše presne oproti kaviarni sa nachádza aj maličké raňajkové bistro Szimply. V Kontakte sa za strojom strieda dvojica baristov a natrafil som vraj na toho nepríjemnejšieho z dvojice. Tažko povedať, čo ho iritovalo viac, či moje fotenie, alebo prosba o cukor. Tu zabudnite na cukor. Neprevokujte. Môžete však ochutnať napríklad nitro cold brew a štandardne veľmi slušne pripravenú kávu, v čase mojej návštevy od pražiarne La Cabra.

Na zlepšenie nálady však istotne navštívte kaviareň Fekete. Po novom sa už môžete posadiť aj v nádhernom priestrannom átriu, ku káve si objednať niečo sladké a v kľude popíjať ovocné espresso, nitro cold brew alebo filtrovanú kávu z ich vlastnej pražiarne, ale ponuka býva doplnená aj ďalšími direct-trade kávami.

Kávy stále nebolo dosť a tak som sa vybral do maličkej, útulnej kaviarne Tamp & Pull na ulici Czuczor utca (majú kaviareň aj na Váci utca), ktorej spolumajiteľom je známy maďarský barista Attila Molnár. Veľmi som ocenil osobný a priateľský prístup mladého baristu a možnosť výberu filtrovanej kávy (aeropress, V60), napr. aj od anglickej pražiarne Has Bean.

Ak sa neviete rozhodnúť, kam na raňajky, spojené s dobrou kávou, nevynechajte fantastickú kaviareň My Little Melbourne. (Hneď vedľa sa nachádza jej mladší brat My Little Brew Bar, kde si môžete vybrať z množstva alternatívnych metód prípravy kávy, prípadne dokúpiť zásoby zŕn.) Na raňajky si môžete vybrať ovocné alebo zeleninové šťavy, rôzne sendviče, croissanty alebo koláče. Čerstvá pomarančová šťava, zamatový flat white, vôňa čerstvej bagety so sušenou šunkou, sadnite si von na ulicu a máte pocit, že ste niekde v Austrálii alebo v Španielsku. Super miesto.

Ak by ste ešte nemali dosť, choďte navštíviť aspoň jednu z dvojice kaviarní Madal. Jednu nájdete na Ferenciek tere 3, ja som sa vybral na Hollán Ernő utca 3. Ponuka kávy, vrátane filtrovanej, sa tu priebežne mení (mali práve kávu od miestnej pražiarne Beyond Within), ale pochutiť si môžete aj na slušnom výbere dezertov. Ide o pomerne veľkú kaviareň, sedieť sa dá aj vonku. Kto má rád skôr pokojnejšiu atmosféru pre popíjanie kávy, citáty od Sri Chinmoya na stenách, bude sa tu cítiť veľmi dobre.

Viac kaviarní som za 48 hodín už nestihol, ale na zozname mi ostalo ešte niekoľko miest, kam sa oplatí ísť pozrieť, napríklad do Kelet Kávézó (špecialisti na džezvu), Mantra Coffee alebo Double Shot. Do Budapešti sa istotne ešte vrátim a to nielen kvôli výberovej káve. Za návštevu stoja aj tzv. ruin puby a to nielen najslávnejšia Szimpla Kert. Čo sa jedla týka, keby som si mal vybrať jeden podnik, bol by to Mazel Tov. Zvonku ošumelá budova s nenápadným nápisom, vo vnútri nádherný, vzdušný priestor s moderným jedlom, počas mojej návštevy ešte umocnený atmosférou práve prebiehajúcej izraelskej oslavy. Keď sa tam posadíte a dáte si, napríklad, šakšuku, budete mať silný pocit, že sa Budapešť mení. Zistíte, že za rozpadávajúcimi sa múrmi a zadebnenými oknami sa nachádzajú zaujímavé koncepty a nové miesta pre stretávanie sa ľudí. Toto m(i)esto práve prechádza istým prerodom, a možno o pár rokov to už nebude mať tú správnu, uvoľnenú atmosféru… Preto neváhajte a vyberte sa tam čo najskôr, nech to nezmeškáte.

Fotogaléria:

Pridaj komentár