"A potom sa stane zázrak a z rúry vytiahnem takúto nádheru."

Britská klasika ako ju nepoznáte

Dnes by som vás chcela nahovoriť na yorkshirský puding. Nie je to „puding“, skôr nákyp a už vôbec nie sladký, aj keď sa dá jesť aj nasladko. A vlastne je jedno, ako sa volá, hlavne, že je skvelý. A preto tu u mňa nesmie chýbať.

Veľa Britov má pred prípravou yorkshirského pudingu rešpekt a bojí sa ho piecť. Manipulácia s rozpáleným pekáčom a vriacim tukom je trošku nebezpečná, ale v podstate je to strašne jednoduché a rýchle. Ak viete spraviť cesto na palacinky a máte dobrú rúru (a chňapky!), nie je čo riešiť. Mne sa podaril zakaždým, hoci vždy tŕpnem, čo z tohoto chaosu vznikne. A potom sa stane zázrak a z rúry vytiahnem takúto nádheru. A ako len chutí! Kraje krásne chrumkavé a spodok mäkučký. Či už vcelku na pekáči, alebo individuálne vo formičkách (Jamie Oliver má super rozpis na pečenie yorkshirských pudingov vo forme na mafiny), yorkshirský puding je univerzálnou prílohou a spestrením každého jedálnička.

Dnešným receptom sa vlastne naučíte až dve klasické britské jedlá. Yorkshirský puding a „žabu v diere“ (toad in the hole). To sa na vyliate cesto ešte poukladajú (surové) klobásky/párky a dostanete niečo ako zapečené párky v cestíčku. Alebo sa vzdáte tejto sýtej kombinácie a namiesto mäsa si „žabu“ spravíte so zeleninou. (Pre zarytých mäsožravcov môžete pár kúskov zeleniny obaliť v plátku slaninky.) A cibuľová omáčka je fantastická vec, aj keď nevyzerá veľmi lákavo (z červenej cibule a červeného vína je o kus atraktívnejšia), hodila by sa, napríklad, k fašírke alebo ku knedliam plneným mäsom. Ja ju zvyknem robiť zo zvyškov (anglickej) cibuľovej polievky z predchádzajúceho dňa. Potom je príprava zeleninovej „žaby v diere“ skutočne bleskovou záležitosťou.

Úplne to vidím… Britská aristokratická jedáleň, škrobená spoločnosť a ticho, len cinkanie strieborných príborov o porcelánové taniere, na ktorých je pečené hovädzie, yorkshirský puding s omáčkou z výpeku a dusená mrkvička a hrášok. Znie to smiešne, ale pri jedení yorkshirského pudingu sa vždy cítim noblesne. Aj keď práve jeme v našej malej panelákovej kuchyni a deti hulákajú ako na lesy.

Yorkshirský puding / Toad in the hole so zeleninou

  • sezónna zelenina podľa chuti (1 malá mrkva, paštrnák, cvikla, zeler…)
  • 300 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • čierne korenie
  • 1 – 2 lyžice masti alebo iného tuku

Koreňovú a hlúbovú zeleninu si očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme vo vode alebo v pare do mäkka, cca 15 minút. Cibuľovú a plodovú zeleninu si nakrájame na tenké plátky alebo mesiačiky.
Mlieko s vajcami, soľou a korením si rozšľaháme ručným mixérom a necháme 15 minút odpočívať.
Rúru si rozohrejeme na 220 – 240°C, mriežku vložíme do spodnej polovice rúry. Do predhriatej rúry vložíme pekáč alebo formu na pečenie s tukom a necháme ich dobre rozhorúčiť.
Do mlieka s vajcami zašľaháme múku a vymixujeme hladké, riedke cesto ako na palacinky.
Do rozpáleného plechu s tukom veľmi opatrne, ale čo najrýchlejšie vlejeme cesto, poukladáme doň kúsky predvarenej a/alebo surovej zeleniny, posolíme ju a urýchlene vrátime do rozohriatej rúry. Pečieme cca 20 minút, kým sa cesto nenafúkne, „nevybehne“ po stranách pekáča, neschrumkavie a nezhnedne. Rúru počas pečenia neotvárame!
Podávame ihneď ako prílohu alebo samostatné jedlo s cibuľovou omáčkou, zeleninou na pare a/alebo (listovým) šalátom.

Cibuľová omáčka

  • 1 veľká cibuľa (cca 225 g)
  • 1 lyžica masti alebo iného tuku
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml vývaru
  • 150 ml vína
  • soľ

V širokom hrnci s hrubým dnom si na tuku osmahneme na jemné plátky nakrájanú cibuľu, pridáme rímsku rascu a opekáme. Posypeme cukrom a necháme trošku skaramelizovať. Potom prisypeme múku a zapražíme. Nakoniec všetko podlejeme vývarom a vínom, rozmiešame a vareškou odškriabeme všetko, čo sa prichytilo na dno. Privedieme k varu, stlmíme teplotu a pomaly varíme do zhustnutia a zmäknutia cibule. Podľa slanosti vývaru omáčku podľa chuti dosolíme. Omáčku môžeme pripraviť vopred a pred podávaním prihriať s tým, že ak priveľmi zhustla, zriedime ju troškou vody a prevaríme.

4 komentáre/ov "Britská klasika ako ju nepoznáte"

Pridaj komentár
  1. mauka

    3. novembra 2014 o 23:39

    nádhera,Zuzka ! tlieskam 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      3. novembra 2014 o 23:42

      Ďakujem, som si aj myslela, že ty to určite oceníš.

      Odpovedať
  2. alenquita

    14. marca 2015 o 10:18

    Tiez vyskusane, odfajknute. Je to vizualne prekrasne jedlo! Vlastne aj chutovo je prekrasne, akurat iba ked je cerstve, ked nam zvysky postali do druheho dna, akoby sa vsetka dobra chut kamsi vytratila. No urcite to budem kuchtit k letnym grilovackam alebo ako priloha k nejakemu neformalnemu letnemu jedlu. Myslim, ze kazdy bude jest ocami a nic nezostane do dalsieho dna 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      14. marca 2015 o 12:36

      To je pravda, tieto nákypy sa musia jesť čerstvé, kým sú nadýchané, teplé a chrumkavé zvonka. Keď sú odstáte a navlhnú, už je to úplne iný príbeh 🙂

      Odpovedať

Pridaj komentár