Po viac ako roku som aktualizovala aj našu bratislavskú mapu a teda … neviem, či je dôvod sa radovať, alebo smútiť. Pozrime sa na to bližšie. Podľa mňa je vždy znakom úspechu nejakého podniku alebo produktu to, ako ovplyvní vaše rituály. Či ho zahrniete do svojho života, alebo nie. Keď mi pred istým časom kamarátka, tiež vyťažená matka s dvomi deťmi povedala, že sobotňajšie varenie už odpískala a chodievajú sa najesť do Freshmarketu, ohromilo ma to. Aký skvelý nápad!

… kvôli dobrému jedlu a káve sme ochotní zájsť aj na opačný koniec mesta.

Vyskúšali sme to a sobotňajšie obedy na trhu sa stali našimi najobľúbenejšími rodinnými rituálmi, ak ostávame cez víkend v Bratislave a nechce sa mi variť. Najeme sa (my vždy ramen), nemusím pol dňa umývať kuchyňu, nakúpime si čerstvé potraviny a to, že takto podporujeme naše obľúbené podniky a prispievame k rozvoju mestskej kultúry a spoločenského života, je len plus a pridaná hodnota k tomu všetkému. Samozrejme, veľa záleží aj od polohy podnikov, ale trúfam si povedať, že kvôli dobrému jedlu a káve sme ochotní zájsť aj na opačný koniec mesta.

Na tomto mieste som mala až do včera napísané, ako sme sa tešili aj z otvorenia tržnice Trch v petržalských Slnečniciach. Skladba gastroprevádzok vo food-courte a zastúpenie stánkarov v tržnici nás síce neoslovila, ale podstatný bol pre nás Brew Bar Café, jediná kávová istota v Petržalke, ktorá nám teraz bude veľmi chýbať. Muž tam zvykol vybehnúť na poobednú kávu z práce, zastavovali sme sa tam na rannú alebo podvečernú kávu pri cestách do Rakúska a chodievali sme aj na ich chutné sobotňajšie brunche. Ale kým som stihla tento článok uverejniť, Brew Bar v Slnečniciach ohlásili koniec. Tak berte fotky a zmienku o nich už len ako tichú spomienku a dúfajme, že kým si článok dočítate do konca, nezavrú aj ďalšie podniky tu spomenuté. RIP.

Nedeľa? Nedeľa vie bratislavských kávičkárov poriadne potrápiť. Drvivá väčšina našich obľúbených kaviarní je cez víkend zatvorená a v tom zvyšku je nám akosi tesno. Minule sme v Pánovi Králičkovi celý čas stáli, aj keď s radosťou. Nie vždy máme chuť zachádzať do úplného centra na kávu, preto sme sa potešili druhej prevádzke kaviarne black. na Staromestskej, ktorá si tu otvorila rovno aj vlastnú pražiareň. Black.roastery sa nachádza v novostavbe priamo pri rušnej Staromestskej, okolie je tu naozaj nevábne, ale aj tak vďaka za túto malú oázu kofeínu, otvorenú aj v nedeľu, keď si chceme dať kávu počas prechádzok pri Dunaji či pod Hradom. Inak tu, aj na Gorkého najnovšie ponúkajú cez obed aj polievky, takže ak vás aj prepadne hlad, nezahyniete. A keď sa oteplí, doneste si vlastné nádobky na kávu i polievku, dajte si ch zabaliť a choďte jesť niekam von, trebárs na hradby.

Keď už sme pri tých obedoch, cez pracovné dni sa začalo variť aj v Alza Café, a vo White Dragone, takže ak patria obedy vonku medzi vaše rituály a radi spojíte dobrý obed s výberovou kávou, je si z čoho vyberať. A ak ste navyše vegáni a bezlepkáči, je tu novinka pre vás – kaviareň Mandlove Srdco od Martiny Grňovej na Kolárskej ponúka aj obedy. Otvorení sú síce len cez bežný pracovný čas v týždni, ale blízkosť veľkého prestupného uzla MHD Srdcu, hádam, prihrá aj pár kávičkárov, ktorí tu priamo nepracujú, len tadiaľto prechádzajú. Naše rituály neovplyvní ani ďalšia nová kaviareň Mandla Coffee v Zuckermandli. Ak tu pracujete, máte šťastie, ak nie, smola, otváracie hodiny sú len do piatej, pre nás nemožné sa sem normálne dostať.

Na záver ku káve ešte doplním, že kaviareň Light Roast na Legionárskej sa premenovala na Good Times Coffee Roasters, lebo si začali tiež pražiť svoje kávy. Okrem toho Good Times ako jedna z mála pražiarní na Slovensku ponúka aj bezobalovú kávu, tak si prineste vlastnú nádobu, keď si sem najbližšie pôjdete pre zrnkovú kávu. Novému kávovému rituálu palec hore!

K ďalším príjemným rituálom života v meste nepochybne patria víkendové návštevy cukrární. Upiecť si doma ku káve koláč je čistá radosť a hygge ako hrom, ale častokrát je to z núdze cnosť, lebo možností, kam ísť cez víkend na dobrý zákusok v Bratislave nie je veľa, tobôž v nedeľu. A dať si k zákusku výberovú kávu? Priam nemožné! Znie to strašlivo, ale momentálne viem v Bratislave len o jednej tradičnej cukrárni, ktorá ponúka vlastnoručne robené zákusky a koláče a zároveň aj výberovú kávu. Je ňou maličká Pasteleria v pasáži na Panskej, na mieste starého Kounu. Rodinný podnik, kde mama pečie a syn varí kávu. Ak máte chuť na nefalšovaný domáci krémeš, laskonku, orechové košíčky alebo linecké, tu budete na správnej adrese. Ale nájdete tu aj moderné veci ako cheesecake, crinkles, cookies a pod. Pani majiteľka je naozaj zlatá, upečie vám na objednávku, čo len chcete. Keď som raz v práci potrebovala občerstvenie k vínu, napiekla skvelé syrové a rascové tyčinky. Ak ste z historického centra, takýto kontakt je na nezaplatenie.

O kúsok ďalej, na Špitálskej je nová francúzska cukráreň Le Miam jedného mladého slovensko-francúzskeho páru. Sem treba chodiť na (mandľové!) croissanty, pain au chocolate a jablkové taštičky! Pre mňa je zaujímavá hlavne tá výrobňa. Vitrína s dokonalými dezertmi je fajn, ale keď vidím ľudí reálne pracovať a tvoriť tie skvosty, to už sa mi ráta, to už hej. Hneď si ma tým získali, ani som ochutnať nemusela. Ale musela, srandujem. Deti sú zbláznené do makaróniek, muž do sladkého pečiva, ja do všetkého citrónového. Cukrárnička je malá, večne vypredaná, v sobotu otvorená len do štvrtej, nikdy sa nedá spoľahnúť, že sa vám ujde miesto alebo obľúbená maškrta, ale ak ste z okolia, skúste si ráno privstať a kúpiť ešte teplé croissanty ku káve, rodina vás bude milovať. A možno si vytvoríte aj nový rituál.

Mimochodom, viete o tom, že nanuky Marinela majú novú prevádzku na Panenskej priamo oproti Kaffeehaus Goriffee? V ponuke bývajú okrem nanukov aj koláče a zákusky od iných producentov, takže ak aj nemáte práve chuť na nanuk, môžete si sem prísť sadnúť aj na koláčik. Alebo si skrátiť čakanie na autobus vonku. My máme zhodou okolností za rohom zubárku a za zdravé zuby si nanuky určite doprajeme. Aj vy sa zvyknete odmeniť po návšteve lekára?

Ach, tých rituálov by bolo! Starých, aj nových. Veľmi rýchlo by sme si vedeli zvyknúť napr. na čerstvo vylisovanú šťavu z pomarančov. Hoc aj doma, ak by som mala kde položiť ťažký pákový lis na citrusy. Mimochodom, ak budete vo WCAFÉ a budú mať ružové grepy, vypýtajte si čerstvú šťavu a mixnite si ju s ružovým tonikom, je to fantastické pitie! A ešte stále je vhodné obdobie aj na írsku kávu, dajte si ju vo FACH-u u Dušana Pavelku. U koho iného, ako u čerstvého majstra Baristu 2019 v kategórii Coffee in Good Spirits? A čo vy? Ako vám hrá mesto do karát? Aké rituály si pestujete, ktoré podniky a projekty podporujete? Máme v Bratislave dosť dobrých podnikov? Pribudlo za minulý rok toho veľa alebo málo?

Ostatné články na tipy, kam v Bratislave:
Kam sa zlietajú bratislavské vínne mušky – vínne bary a vinotéky
Bedeker bratislavského kaviarenského povaľača – výberová káva a kaviarne tretej vlny
Ako si užiť Vianoce I – ázijské jedlo v Bratislave
Megatrón a bosá osa – vietnamské bistro Phong Nam
Kam v Bratislave na… – cukrárne, zmrzlina a nanuky
Bratislavská kávová vlna 2.0 – výberová káva a kaviarne tretej vlny
Dobre utajená Kórea – kórejská reštaurácia Maehwa
Moja kaviarenská hitparáda – výberová káva a kaviarne tretej vlny
Pouličné jedlo nielen na kolesách – foodtrucky, streetfood a food festivaly
Kubistický vánok – U Kubistu
Oáza Fou Zoo – Fou Zoo
I’m Yusuf from Považská Bystrica – Benihana

Fotogaléria: