„ … neviem si predstaviť, čo viac chcieť od návštevy reštaurácie.“

Bistro Viedeň

Uf, ťažký, ťažký rok za mnou. Neviem, či to bolo nepriaznivou hviezdnou konšteláciou, alebo len zhoda náhod, ale rok 2016 bol pre mňa jeden z tých horších. Ale! Všetko sa raz skončí a ja som sa už nemohla dočkať, kedy budem opäť na štartovacej čiare s možnosťou začať znova. Takže, hor sa do toho, rok 2017!

Medzi moje najväčšie tajné radosti, vďaka ktorým sa dá aj ten najhorší rok (a zima) vydržať, patria návštevy Viedne. Náš rodinný projekt „Spoznaj svoje mesto“ s podtitulom „Ako prežiť bratislavskú jeseň a zimu (vo Viedni)“ pokračoval aj v roku 2016. A hoci sme na blog nepriniesli ani jeden report, nezaháľali sme a vy, čo nás sledujete aj na Instagrame, viete, ako poctivo sme „testovali“. Viedeň má na mňa priam terapeutický účinok, vždy sa z nej vrátim absolútne spokojná a dobre naladená. Už sa v nej začíname aj lepšie orientovať a „udomácňovať“.

Dnes vám na rozbeh ponúkam pár tipov na skvelé jedlo vo Viedni. Všetko bistrá, lebo tento štýl stravovacích zariadení máme najradšej a najviac sa hodí k nášmu životnému štýlu. Tu sa vždy cítime najlepšie a najviac nám chutí. A začnem hneď našimi TOP 3, ktoré nás v poslednom roku uchvátili. Zoznámte sa s dvojičkami Erichom a Ulrichom, šarmantnými podnikmi, vzdialenými od seba len na skok, s výbornými raňajkami (po celý deň), brunchom, obedom či večerou v modernom (austrálskom) štýle, ale so starými známymi uspokojujúcimi chuťami grilovaných sendvičov, údenín, syrov, vajíčok, avokáda, dokonalých dresingov, listovej a sezónnej zeleniny i ovocia vo všetkých ich podobách. V oboch miestach je vždy nával a dobrá atmosféra. Ak to čo len trocha počasie dovoľuje, sedí sa vonku aj v zime a počkať na voľný stôl sa vždy oplatí. Až v porovnaní s jedlom z Ericha alebo Ulricha pochopíte, aká raňajkovo-brunchová bieda vládne v Bratislave. A ak by ste to ešte chceli korunovať, zájdite do brasserie Bits & Bites, kde vás očarí aj (ne)všedná omeleta, či rozkošný quiche. Objednajte si k nim pohár (alebo dva!) prosecca a budete mať pocit, že máte ten najúžasnejší život, aký si len môžete priať. Aj v tom je sila a podstata dobrého jedla. Že vám vlastne ani viac netreba.

Kým prejdem k zlatému klincu nášho objavovania viedenského jedla, spomeniem ešte dve inšpirácie na všedný deň. Ak sa budete túlať niekde medzi Albertinou a Stephansdomom a prepadne vás chuť na francúzske oldschool bistro jedlá, zastavte sa v bistre Le Bol na Neu Markt na šalát niçoise, cibuľovú polievku alebo na tarte au citron či eclairs. Sadnite si za veľký komunitný stôl a razom sa budete cítiť ak nie rovno ako v Paríži, tak minimálne ako v Berlíne.

Ak ale máte radi skôr uvoľnený duch trhov a tržníc, radi ochutnávate špecialitky na jedenie či pitie alebo máte skrátka radi jedlo ulice a na otvorených trhoch je vám už teraz zima, zavítajte do krytej haly Markterei Alte Post. Po 20. januári im začína nová sezóna. Vo Viedni je cez víkendy občas problém, kam vyraziť za dobrým jedlom, ale Markterei to istí. Foodtrucky v átriu a množstvo rôznych stánkov vo veľkej aj malej hale dáva široké možnosti výberu. Ak sa potrebujete len tak narýchlo stretnúť s priateľmi pri víne, nakúpiť domáce produkty alebo máte chuť na chlebíčky Trzesniewski či trebárs na homára, v piatky a soboty tu máte čas až do polnoci. Ach.

Vďaka chýrnemu food časopisu Fool som sa minulý rok dozvedela o novom bistre O boufés vo Viedni. Ideálna šanca, ako ochutnať jedlo enfant terrible viedenskej gastro scény Konstantina Filippoua, ale nechce sa vám do jeho rovnomennej fine dining reštaurácie. Pár stolov, pár jedál na lístku a napohľad ošumelý priestor, ktorý vás z chodníka mrazivej noci vábi teplým svetlom za oknami ako medovníková chalúpka. A hneď vás opantá. Pokojom, vyberaným vínom, primeranými porciami lahôdok studenej i teplej kuchyne, ako aj hravými dezertmi a ak máte aj dobrú spoločnosť, neviem si predstaviť, čo viac chcieť od návštevy reštaurácie.

Už sa to pomaly stáva tradíciou, že sa vždy na Mikuláša vyberieme s priateľmi na degustačný výlet do Viedne. Nerobíme nič, len sa túlame po uliciach a pendlujeme medzi kaviarňami, bistrami, trhmi a reštauráciami a užívame si krásy predvianočnej Viedne všetkými zmyslami. Návšteva O boufés bola takto vyvrcholením našej poslednej „ochutnávacej“ výpravy. Inokedy sa však do Viedne zatúlame aj s deťmi po ceste na iné výlety do Rakúska, alebo s nimi priamo navštevujeme známe viedenské atrakcie (Naturhistoriches Museum, Palmenhaus a Wüstenhaus Schönbrunn) a popri tom objavujeme dobré podniky. Ale keď chceme ísť bez detí, musíme im to zatajiť, lebo inak vyplakávajú, že chcú ísť s nami. Vedia, že Viedeň znamená, že si vždy skvele užijeme a pochutíme. Nečudujem sa im. Aj ja by som sa hnevala, keby ma nezobrali so sebou…

Ozaj, spomínala som, že Viedeň a Bratislava sú najbližšie pri sebe ležiace hlavné mestá dvoch štátov na svete? Je fajn si to takto občas uvedomiť, aké šťastie máme, že sme vlastne také „ostblok“ predmestie Viedne a môžeme ju hocikedy objavovať aj bez nízkonákladových leteniek a Airbnb. Takže ak vám bude najbližšie hroziť „blbá“ nálada, vyrazte do Viedne a naordinujte si bistro dávku pozitívnej energie a šťastia. A sem si príďte pre nášup inšpirácie aj na budúce, bude viedenské repete. Čoskoro. A za domácu úlohu si prečítajte aj dva negastronomické články o Viedni. Len tak.
Viedeň ako dôkaz: Keď ženy menia mesto, zlepší to život všetkým
Vídeň: Tajemství nejlepšího města

Ďalšie tipy na výlety do Rakúska:
Moje slovenské more
Viedenská gastrokultúra a my
Gastroturizmus na dovolenkový spôsob
Ako chutí najlepšie mesto pre život
Tak ďaleko, tak blízko do brucha Viedne
Jesenné výpady za hranice (všedných dní)
Wachau – nakuknutie do raja
36 hodín v marhuľovom kraji
AT – DE: Wunderschön
Vianoce na zámku

Fotogaléria:

2 komentáre/ov "Bistro Viedeň"

Pridaj komentár
  1. alenquita

    18. januára 2017 o 19:52

    Ahoj Zuzka, domáca úloha prečítaná, len som híkala 🙂 A obzvlášť ďakujem za jazyk článkov 😉

    Odpovedať
    • zuzka

      19. januára 2017 o 10:34

      Dobré, že? Aj ja som sa vznášala v oblakoch 🙂 Ďakujem, Alenka!

      Odpovedať

Pridaj komentár