"Snívala som, ako si v ňom budem nosiť obedy do práce..."

Bento 2.0

Po 5 rokoch doma som nastúpila do práce. Pre mňa možno ešte väčší šok, ako narodenie detí. Zatiaľ stále netuším, kde je sever a každý večer sa chodím do detskej izby presviedčať, že sme všetci doma a v zdraví. Asi sa na to nedá dopredu pripraviť, ale musela som sa teda veľmi motivovať, aby som nástup zvládla v pohode. Viete, čo som riešila ako prvé, keď som sa dozvedela, že sa definitívne vraciam do práce? Ani kabelku, ani topánky… ale obedár.

Nie hocijaký obedár. Krásny, dizajnový a štýlový. Bento. Brúsila som si naň zuby dva roky. Snívala som, ako si v ňom budem nosiť obedy do práce, chystať doňho jedlo a jesť z neho samé dobroty. V práci som si už iniciatívne stihla podrobne preskúmať možnosti a vybavenie kuchynky, popresúvať nábytok v kancelárii, sprístupniť a zariadiť terasu, aby som mohla obedňajšie prestávky tráviť vonku na vzduchu. S mojím bentom.

Zbožňujem jedlo v krabičkách bento. Rada si prezerám fotky s esteticky naskladanými ingredienciami, často vo forme obrázkov. Nechávam sa inšpirovať skladbou jedál a „nakúkam“, čo kto zaujímavé zase vymyslel. Dnes mám pre vás dva japonské recepty na superrýchly obed do práce, ale nemyslite si, že sa každý deň piplem s vykrajovaním mrkvy či uhorky. Nepohrdnem žiadnymi zvyškami z víkendu a často v bente skončí segedín od mamy, alebo krupicová kaša, ktorú nedojedli deti na večeru. Obedy z benta chutia akosi lepšie, aj keď sú skromné a jednoduché. A napriek tomu, že si ich pripravujem sama a viem, čo v bente je, aj tak sa vždy na jeho otváranie teším a s očakávaním odhaľujem jeho tajomstvá. A ako sa v práci stravujete vy? Motivujete sa jedlom aj vy?

Polievka miso

Vývar daši

  • 4 šálky vody
  • 15 g morskej riasy kombu
  • ½ šálky sušených vločiek bonito (kacuobuši)
  • tofu
  • huby šimedži (alebo enoki)
  • 3 lyžice pasty miso
  • jarná cibuľka

Najprv si pripravíme vývar daši. Vodu s riasou kombu pomaly privedieme k varu. Riasu nevaríme. Vyberieme ju, vývar odstavíme a nasypeme doň vločky bonito. Necháme luhovať cca 3 minúty, kým vločky nesadnú na dno. Hotový vývar zlejeme a precedíme cez husté sitko.
Vývar daši privedieme k varu a na miernej teplote v ňom krátko prevaríme huby a na kocky nakrájané tofu. Potom si do menšej misky dáme miso, zalejeme ho trochou vývaru a dobre rozmiešame. Rozmiešané miso vlejeme späť do vývaru, premiešame a ihneď polievku stiahneme zo sporáka. (Miso nevaríme.)
Hotovú polievku miso posypeme zelenou jarnou cibuľkou a podávame.

Čiraši suši (Chirashizushi)

  • 1 a ½ šálky ryže na suši (napr. Nishiki)
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 mrkva
  • 1 – 2 vajcia
  • kúsok uhorky
  • huby šiitake
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica mirinu
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica sake
  • ikry z lososa
  • riasa nori
  • sezam
  • nakladaný ďumbier podľa chuti

Z ryže vymyjeme škrob (Nishiki už napr. netreba vymývať), zalejeme ju studenou vodou a necháme zhruba hodinu máčať. Potom ju zlejeme a uvaríme podľa návodu na obale. Uvarenú ryžu rozprestrieme v jednej vrstve na plech s pečiacim papierom a necháme trochu vychladnúť.
Zmiešame si ocot, cukor a soľ a touto ochucovacou zmesou kropíme chladnúcu ryžu a premiešavame, aby sa rovnomerne ochutila a vychladla.
Takto pripravenú ryžu (izbovej, resp. telovej teploty) servírujeme s rôznym obložením podľa chuti, napr. mrkvou, oblanžírovanou do polomäka v slanej vode, hubami, povarenými v troche vody a zmesi sójovej omáčky, mirinu, cukru a saké podľa chuti alebo tenkou vaječnou omeletou.
Ďalej môžeme pridať čerstvú, alebo nakladanú zeleninu podľa chuti, surové rybacie mäso v kvalite sašimi, ikry z lososa (alebo tobiko – ikry z lietajúcej ryby), nastrihané pláty riasy nori a nasucho opečený sezam.
K čiraši suši môžeme podávať aj nakladaný ďumbier, sójovú omáčku a wasabi.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba

13 komentáre/ov "Bento 2.0"

Pridaj komentár
  1. Elena K.

    28. apríla 2015 o 14:49

    Fí, tak tomuto sa vraví obedár! Úplne si to viem predstaviť, ja tiež väčšinou v obchodoch okukávam rôzne nádobky, taniere a prkotiny do kuchyne ako napr. topánky – z TR som cez víkend dotiahla kufor plný hádaj čoho… haha..hlavne že sa mi kabelka po troch rokoch rozpadá 😀
    Obed v práci je asi najobľúbenejšia časť dňa 🙂 tiež si jedlo nosievam z domu, presvedčila som aj A. a veľmi si chváli. Konečne prestal jesť blbosti a po dlhom čase ho prestal páliť žalúdok! A ešte aj ušetríme peniažky…Už sa neviem dočkať teplejších dní, s krabičkou, do parku, zabudnúť na polhodku na všetko. Hneď je deň lepší. Drž sa Zuzka, veľa síl do znova-nášupu do práce!

    Odpovedať
    • zuzka

      28. apríla 2015 o 19:46

      Ďakujem, Eli! Áno, obedy v práci sú veľká motivácia. Vidím, že nie som sama, kto to vníma takto 🙂 Pozdravujeme vás!

      Odpovedať
  2. Adusha

    28. apríla 2015 o 22:45

    Ejha Zuzi, tak vitaj späť v práci! Nádherný „obedár“ máš a ten obsah, uuf, ako namaľovaný, krásna inšpirácia 😉
    Ja síce taký parádny box nemám, nosím si jedlo v bežných plastových dózach, a to veru, skoro každý deň ťahám so sebou okrem kabelky aj jednu tkanú tašku s naloženými krabičkami – ideálne jednou – s obedom, ale zvyčajne aspoň s tromi (obed, šalát/polievka/príloha, a v tretej dezert, občas sa pritrafia aj dve – k rannej káve, a k obednej). Nuž, moje dózičky sú nasledovanejšie objekty v našej firme. A keď sa nestihne navariť doma, navarí sa čo-to v práci, dve platničky to zatiaľ vedia zvládnuť, aj keď chýba rúra 🙁 A čo sa týka stolovania, každú chvíľu zahájime záhradnú sezónu, len sa musí umúdriť počasie a záhradný nábytok ide do záhrady pod čerešňu. Už sa veru neviem dočkať 😉
    Prajem pekne pracovné dni a nech sa skoro aklimatizuješ. Si na starom mieste, alebo na novom?

    Odpovedať
    • zuzka

      28. apríla 2015 o 23:15

      Heh, Adi, tak na teba nemám 🙂 Ja striktne 2 ks ovocia (raňajky a olovrant) a jedna porcia obeda. Zakázala som si nosiť do práce maškrty, dokonca ani kávu (nesku) som nechcela piť. Ale šéf doniesol slušný pákový poloautomat, tak som neodolala a pijem (kvalitnú) kávu (ale bez cukru). Takto sa na tú kávu a obed teším dvojnásobne 😀
      Som na novom mieste, ale v rovnakej branži a robím zhruba to isté, čo predtým. Je to masaker, som už len tieň toho, čo som bývala, ale asi to chce čas, 5 rokov je v dnešnej dobe hrozne dlhý čas. Občas teda kukám, že čo sa to tu deje 😀
      Ďakujem!

      Odpovedať
  3. Peter K.

    29. apríla 2015 o 16:26

    super recepty! a krásne bento. Tiež ma fascinuje servírovanie v týchto krabičkách. Poradíte, prosím, kde také viem zohnať…vďaka 😉

    Odpovedať
  4. mauka

    3. mája 2015 o 14:45

    Zuzka,to je nadhera ..veru,krasna motivacia v mojej oblubenej farbe 🙂 a ten obed,co si tam „namalovala“ ani nehovorim 🙂 to keby uvidim a som tvoja sefka,tak ta asi hned aj povysim 🙂 ak je este vobec kam 🙂

    Odpovedať
    • zuzka

      3. mája 2015 o 20:08

      Hehe, Mati, ďakujem za „povýšenie“, si ma pobavila 🙂

      Odpovedať
  5. zuzana

    8. júna 2015 o 20:08

    zuzicko, ty uchylacko:) krasne to je a congrats k jobu, si sikulka! BTW, tvoje paradajkove suga, ci jak sa to vola boli nenormalis a slivkove catni este viac nenormalis a uplne najvac je ta coko slivka ci co to je, velmi velmi dobre..samozrejme, nic sa nechyta na ocinovu palenku!

    Odpovedať
    • zuzka

      8. júna 2015 o 22:35

      Jóóój, Žužu, až som sa rozcítila. To ma teší, že som takú hlbokú chuťovú stopu zanechala, že aj skoro po roku spomínaš 🙂 Tak, na zdravie! Musíte prísť, máme zásoby, nemíňajú sa! A ďakujem!

      Odpovedať
  6. Ina

    15. júna 2015 o 08:03

    🙂 Dnes som si objednala moje Bento 🙂 Teším sa naň moc 🙂

    Odpovedať

Pridaj komentár