„Najlepšia motivácia na ranné vstávanie.“

Ako začať deň

Vo svojich najkrajších dovolenkových predstavách začínam deň na trhu alebo na tržnici. Poprezerám si tovar, načúvam, o čom sa ľudia rozprávajú, sledujem, čo nakupujú, ako si to pýtajú, v čom nákup nosia domov, odkukávam a inšpirujem sa. Inak tomu nebolo ani v Barcelone. Len čo som ráno precitla, nevedela som sa dočkať, kedy vyrazíme von. Žiadne leňošenie v posteli, žiadne vyspávanie. Naše dni totiž začínali na tržnici. Najlepšia motivácia na ranné vstávanie. Navyše, na trh treba chodiť ráno. Nový deň, čerstvý tovar, dobrá nálada, takmer žiadny turista.

Rada pozorujem, ako trhovníci pracujú. Na želanie porciujú, sekajú, čistia, filetujú a zároveň upratujú. Vidím, že všetko, o čom vždy len čítam, alebo počujem, naozaj existuje. Nemôžem uveriť, že to, čo funguje tu, nefunguje u nás. Všetky tie zaujímavé kusy mäsa, kuracie skelety na vývar, drobky a kože, čerstvé ryby, veľké vajcia, ručne robené výrobky. Nikto len tak nepostáva, nikto nemá záujem byť znudený a otrávený. Všetci sú naplno zamestnaní svojou prácou – svojím životom. A popritom ešte stíhajú vtipkovať so susedmi, vášnivo debatovať so štamgastmi, radiť nakupujúcim, čo a ako variť. Naozaj nechápem, čo je u nás zle.

Prvý deň sme „sfúkli“ najslávnejšiu barcelonskú tržnicu La Boqueria. Pred pár rokmi to bol môj gastronomicko-cestovateľský sen. Dnes je z Boquerie povinná zastávka pre všetkých turistov rovnako ako Sagrada Familia, či už o jedlo majú záujem, alebo nie. Divadlo od slova „dívať sa“. Verím tomu, že ak by sa nachádzala pár sto metrov ďalej od Rambly, neštekol by po nej ani jeden tour operátor. Turistický trh poznáte podľa toho, že ponúka jedlo do ruky a rôzne atrakcie. Kornútky s nakrájanou šunkou, predpripravené tégliky s olivami, očisteným a nakrájaným ovocím s vidličkami, vyprážané dary mora na špajdli a jedovato farebné cukrovinky a ovocné džúsy v plastových pohároch so slamkami. Cca všetko za 1 € alebo tak nejako. Deal.

Nevadí. Napriek tomu treba Boqueriu vidieť. Okrem stánkov sa tu nachádzajú rôzne bary s hotovým jedlom a podniky, v ktorých sa varí. Väčšinou je tu zúfalo plno a tlačenica, našťastie, reštaurácie a obchody sa nachádzajú aj v budovách po obvode trhu a hladom tu nikto neumrie. Chcela som niečo odtiaľto vyskúšať. Vybrala som si nádherne zrekonštruovanú historickú rybiu reštauráciu Casa Guinart. V čase, keď sme tam boli, ešte nebolo plno, útulné vrchné poschodie bolo ešte uzavreté, tak sme sedeli za tapas pultom a sledovali, ako sa (nielen nám) pripravuje jedlo. Dali sme si naše prvé pan con tomate, prvé dary mora a prvú cavu. Po desiatej večer tu musí byť skvelá nálada a frmol. My sme však boli od pol štvrtej rána hore a ešte nás čakal šláftrunk vo vermuteríi, takže sme sa nedočkali. Nabudúce.

Architektúra tržníc – niečo medzi chrámom a stanicou – je veľmi zaujímavá urbánna téma, rada si o nej čítam a rada ju objavujem. V Barcelone som si veru prišla na svoje. Každý deň sme išli do inej tržnice a zďaleka nevyčerpali všetky. Ktovie, koľko dní by sme museli ostať, aby sme prešli všetky významnejšie. No a keď už som pri tej architektúre, spomeniem tržnicu v El Born. Nie je to vlastne tržnica, je to multifunkčné kultúrne centrum. Vojdite a choďte si pozrieť budovu zvnútra, ten priestor je impozantný. A uvidíte aj vykopávky. Teraz mi napadá, že presne ten istý model máme aj my v Bratislave – Stará tržnica, architektonicky zaujímavá budova, multifunkčný priestor, kultúrny stánok, ešte aj tie vykopávky by sme tam mali, ehm… no nič.

Kúsok od tržnice El Born sa nachádza, hádam, druhá (turisticky) najznámejšia tržnica Santa Caterina. Ak prídete hneď ráno, množstvo nákupných vozíčkov miestnych bude určite v prevahe k ruksakom turistov. A v pokoji sa tu naraňajkujete. Mali sme šťastie na teplé a slnečné ráno, jedli sme vonku, náš prvý croissant, prvé bocadillo (bageta) s iberskou šunkou, prvá pomarančová šťava. Stroj na vytláčanie šťavy z čerstvých pomarančov (žiadne odšťavovanie z juice barov!) tu má hádam každý seriózny gastro podnik, nevedeli sme sa toho nabažiť.

Vraví sa, že Španieli neraňajkujú bohaté teplé raňajky, len niečo malé – kávu s mliekom, croissant, sendvič, pomarančovú šťavu – ale nie je to úplne tak. Práve na tržniciach sme bežne vídali miestnych ľudí dávať si vajíčka, krokety, zemiakové tortilly… a k tomu pivo, víno či čiernu kávu s niečím ostrejším. Tak teraz verte, čomu chcete. Listovať v bedekroch je jedna vec, vidieť na vlastné oči druhá. Či už si ale dáte to, či ono, vždy je to zaujímavá „podívaná“. Na frmol v hociktorej „raňajkárni“ by som sa dokázala pozerať hodiny. Ak vám však žiaden podnik nepadne do oka, alebo vám takéto autentické prostredie hneď zrána nie je po chuti, kúpte si v stánkoch čerstvé pečivo, trocha šunky, syra, olív a ovocia a vyrazte s úlovkami na najbližšie námestie alebo do parku na lavičku. Raňajky na čerstvom vzduchu sú moja obľúbená disciplína, začať deň s čistou hlavou sa oplatí nielen na dovolenke, najmä ak vás čaká na zážitky bohatý deň.

A ako sa udržať na nohách celý deň, si povieme zase nabudúce

Fotogaléria:

Ďalšie články o Barcelone:
Preťaženie 3G – Gaudí, gotika, gastronomika
Ako si rozjasniť deň
Cine-Eye Barcelona
Roca a jeho bratia

Ďalšie tipy na návštevu trhov na Slovensku a v zahraničí:
Viac takých miest ako je Trnava – Trnavský rínek (Trnava)
Manhattanské trhy a tržnice – Chelsea Market, Union Square Greenmarket, Essex Street Market, Grand Central Market (New York)
Once Upon A Time in Japan (Tsukiji – rybí trh) – Tsukiji (Tokio)
Svet pokrikov ajumma – Gongdeok Market, Namdaemun Market, Kwangjang Market, Noryangjin Market, Geumcheongyo Market, Tongin Market, Mangwon Market, Yeongdong Market, Bamdokkaebi Market (Soul)
Street food – Berlin style – Markthalle Neun, Street Food auf Achse, Pojangmacha – Korean Street Food (Berlín)
Pouličné jedlo nielen na kolesách – Stará tržnica, Dobrý trh, Trh na Poľnej ulici (Bratislava) / Marx Halle – Street kitchen food Market (Viedeň)
Jedlo ulice – Whitecross Market, Broadway Market, Netil Market, Scholl Yard Market (Londýn)
Tak ďaleko, tak blízko do brucha Viedne – Naschmarkt (Viedeň)
Viedenská gastrokultúra a my – Naschmarkt (Viedeň)
London’s Calling – Borough Market (Londýn)
Kinosobota: Náplavka – Náplavka (Praha)
Vianoce na zámku – vianočné trhy na zámku Schloss Hof (Schloßhof)

2 komentáre/ov "Ako začať deň"

Pridaj komentár
  1. Martina

    18. októbra 2015 o 15:22

    Super clanok, tu v Fr funguju trhy tak isto a prejst sa trhom za skoreho slnecneho rana je blaho.Tiez rada pocuvam to vtipkovanie,pokrikovanie obdivujem pulty plne cerstvej zeleniny…
    a to vsetko podnikate spolu s detmi ?

    Odpovedať
    • zuzka

      18. októbra 2015 o 18:53

      Samozrejme, že nie, tieto city breaky (Londýn, New York, Barcelona) plánujeme vždy bez detí. S deťmi máme pomaljšie tempo, iné aktivity, aj destinácie.
      Ďakujem za komentár.

      Odpovedať

Pridaj komentár