„Nazvali sme to tu Malé Japonsko...“

Ako si užiť Vianoce I

Konkrétne vianočné trhy. Nechcem začať hneď konfrontačne, ale ak si chcete užiť bratislavské vianočné trhy, nejedzte na nich. Keď si však neviete predstaviť Vianoce bez návštevy vianočných trhov a chodievate sa na ne pravidelne stretnúť s priateľmi, urobte si láskavosť. Kľudne tam choďte nakuknúť, poprechádzajte sa po vysvietených uliciach, ale neunúvajte sa míňať peniaze za presladené varené víno a kapustnicu z plastového taniera na stojáka. Majte štýl. Mám pre vás lepší nápad.

Možno si poviete, že návšteva japonskej reštaurácie vám neznie práve najvianočnejšie, ale zase na druhú stranu, kedy inokedy si dopriať niečo extra? Veď Vianoce sú tým najlepším časom, kedy sa (navzájom) odmeniť. Navyše, napriek prvotnému zdaniu, že je japonská kuchyňa ľahká a letná, dokáže byť aj pekne hrejivá a výdatná. Ako stvorená na vlhkú, za nechty zaliezajúcu zimu. Presvedčte sa sami.

Ak vás prekvapí hlad na prechádzke po korze, máte minimálne dve možnosti, kde si zohriať kosti a potešiť dušu. Priamo na Hviezdoslavovom námestí sa nachádza jeden z najzaujímavejších gastro počinov tohto roka, malý fusion food bar Iasai. Šéfuje mu bývalý suši majster z Fou Zoo Tomáš Lysý, čo už samo o sebe je stávka na istotu. Počula som na Iasai samé chvály, muž tam jedol už niekoľkokrát a pochvaľoval si, tak som sa nemohla dočkať, kedy príde aj môj čas a ochutnám. A bola som očarená. Stačilo málo a mali ma v hrsti. To málo sa volalo „Iasai special roll“ (týždenná ponuka modernej rolky), v mojom prípade kalifornská rolka, plnená kukuričkou na masle a avokádom, na vrchu s opečeným krabom kráľovským a holandskou omáčkou, doladenou wasabi a ryžovým octom. Ááááááá! Mimochodom, v Iasai chválim aj výber sójovej omáčky. Má hlbšiu, komplexnejšiu arómu i chuť ako bežné sójovky a dostanete ju na stôl v dvoch verziách – v originálnej a „sladkej“, zmiešanej s mirinom.

Iasai je ďalšie miesto v Bratislave, kde robia ramen. Vývar je výborne dochutený, bôčik super lahodný a vajíčko s polotekutým žĺtkom presne tak, ako má byť. Vybrať si môžete momentálne z troch klasických druhov – shio ramen (vývar na báze soli), shoyu ramen (na báze sójovej omáčky) a miso ramen, plus jeden „fusion“ pikantný s kimči. Ramen tu nie je práve najlacnejšie jedlo, ale spoľahlivo vás zasýti a viac vládať nebudete. Ak si však budete chcieť vyraziť z kopýtka, odporúčam pozorne preštudovať aj nápojový lístok. Popri domácich limonádach, ľadových čajoch či lokálnych pivách z mikro pivovarov neprehliadnite ani miešané nápoje. Ručím vám, že také nikde inde v Bratislave nenájdete. Oplatí sa vyskúšať.

V Iasai sa (okrem salónika) sedí za oválnym kovovým barom, pričom máte možnosť prizerať sa „v aréne“ kuchárom pod ruky, presne v duchu sloganu Iasai „radosť z každej strany“. Aj keď je koncept a interiér food baru atraktívny, na môj vkus je tu trochu sterilno, povedala by som, že tomu chýba ženská ruka a aj hudobnú kulisu by som na taký ultramoderný, až futuristický priestor viac vychytala. Čo ma však veľmi baví, sú rôzne aktivity, ktoré Iasai organizuje pre svojich priaznivcov. Z tých najaktuálnejších spomeniem napr. autogramiádu kuchárskej knižky charizmatickej Kamily Rundusovej alebo silvestrovskú školu varenia.

Ak by bol na vás Iasai food bar priveľmi progresívny, skúste o kúsok ďalej na Panskej ulici Ramen Kazu. Nenápadnú reštauráciu s autentickou japonskou kuchyňou. Ak ste ešte nikdy ramen neokúsili, odporúčam vám začať práve tu. Každým dúškom si budete ďakovať. Vybrať si môžete z troch základných ramenov (z oblasti Sapporo) s vývarmi na báze soli (shio), sójovej omáčky (shoyu) a misa (miso) a obohatiť si ich napr. vyprážaným kuracím mäsom (karaage) alebo naopak, dať si miso ramen len so zeleninou (yasai). Ramen v Ramen Kazu má len jedinú chybu. Je drahý. Ale za svoje peniaze dostanete dokonalý autentický zážitok a neopísateľný pocit blaženosti.

Celkovo je Ramen Kazu ideálny podnik na objavovanie prostej japonskej kuchyne v neformálnom prostredí. Tu si postupne môžete osvojiť (aj vďaka názornému jedálnemu lístku), ako vyzerajú a chutia populárne japonské chuťovky (varené sójové bôby edamame, opekané taštičky gyoza) či rôzne jednoduché jedlá s mäsom a ryžou (don). Za zmienku stoja aj novodobé japonské jedlá ako napr. obľúbené „fast food“ ryžové guľky/trojuholníčky (onigiri) alebo japonské kari (karé), ktoré v tradičných japonských reštauráciách s vysokou gastronómiou nenájdete.

A do tretice to najlepšie – Izakaya Koshida, moja momentálne najobľúbenejšia japonská reštaurácia v Bratislave. Izakaya je typ „ľudovej“ reštaurácie, ktorú by sme mohli pripodobniť k pubu alebo krčme. Do izakaye chodia ľudia najmä piť a popri tom sa podávajú dostupné, rýchle jedlá z grilu a výdatnejšie jedlá, na ktoré sa dobre pije. Izakaya Koshida sa nachádza na Miczkiewiczovej ulici oproti Satori Stage. Nazvali sme to tu Malé Japonsko. Kým v Ramen Kazu sedíte oddelene od kuchárov, tu v Koshide máte možnosť byť s kuchármi nielen v jednej miestnosti, ale aj ich pozorovať pri práci z bezprostrednej blízkosti. Neostýchajte sa a sadnite si priamo za bar, sú to tie najatraktívnejšie miesta v reštaurácii. Muž sa vyjadril, že keď pôjdu nabudúce s kamarátmi na pivo, zájdu najprv sem na jedlo.

Keď už sme pri tom pití, určite vyskúšajte teplé saké. (Pre tých, čo majú radšej sladšie pitie pokojne aj slivkové.) Nie je nič lepšie ako uzimení a skrehnutí sŕkať horúce saké z rozkošných malých kalíškov. A je to chic! Namiesto ramenov sa v Izakaya Koshida podávajú husté polievky s rezancami z pohánkovej múky soba. (Soba polievky sa v Japonsku tradične jedia napr. na Silvestra.) Okrem hrejivých polievok tu nájdete aj jedlá opekané (rezance yakisoba, kuracie yakitori), vyprážané (tempura, katsudon) ale aj rôzne zaujímavé prílohy (marinované morské riasy) a chuťovky (tofu agedashi, taštičky gyoza, sójové bôby edamame). Na jedálnom lístku ma potešili aj ryby, na ktoré mám v tomto ročnom období vždy veľkú chuť. V omáčke na namáčanie jemne prevažuje kyslá chuť ryžového octu, ktorá sa skvele hodí k mastnejším jedlám a práve k rybám (úhor uzaku). Ak by ste však mali chuť na suši, nebudete oň ukrátení ani tu, príprava suši fičí na plné obrátky aj vďaka telefonickým objednávkam a službe „take away“.

Mimochodom, po japonsky sa výborný/chutný povie „oiší“ a netreba týmto slovkom šetriť, japonskí kuchári sa mu vždy potešia. Ak ste si teda až doteraz mysleli, že japonská kuchyňa je príliš devótna a obradná, tak možno teraz zmeníte názor a osmelíte sa. Japonské reštaurácie môžu byť aj nenútené a uvoľnené miesto, kde sa môžete bez rozpakov zabávať. Tak keď budete najbližšie plánovať záťah s priateľmi a hľadať dobré jedlo, vezmite do úvahy aj japonské lokály, bude to v každom prípade zážitok a zmena. A kam ísť potom na pohárik (či pár fliaš?), si povieme niekedy nabudúce. Ak si, pravda, nedáte novoročný záväzok abstinovať. Čo by bola večná škoda, lebo „winter blues“ sa znáša pri dobrom poháriku oveľa lepšie. Užívajte si!

Fotogaléria:

Ďalšie tipy na reštaurácie s ázijskou kuchyňou v Bratislave:

Megatrón a bosá osa – vietnamské bistro Phong Nam
Dobre utajená Kórea – kórejská reštaurácia Maehwa
Oáza Fou Zoo – panázijská reštaurácia Fou Zoo
I’m Yusuf from Považská Bystrica – japonská teppanyaki reštaurácia Benihana

Pridaj komentár