Hneď sa mi uľavilo.

Ako ma bobotie postavilo na nohy

Minulý týždeň ma všetko zavalilo ako lavína. Sled vlečúcich sa chorôb a neduhov celej rodiny v kombinácii so šialeným počasím a vysokým pracovným nasadením u mňa eskaloval do úplného vyčerpania tela. Káó. Do toho mala prísť cez víkend menšia rodinná svadobná hostina a v nedeľu dozvuky u nás… Ale je celkom možné, že práve to ma postavilo na nohy, lebo ako sa vraví: „Keď nevládzeš, pridaj!“

Tak sa stalo, že sme mali v nedeľu juhoafrický obed. Lebo som z tej únavy a vyčerpania mala hroznú chuť na mäso, konkrétne na mleté mäso, ale aj na hrejivé kari a mäso s ovocím zároveň. V mrazničke som mala hovädzie a čírou náhodou boli mladomanželia minulý rok na dovolenke v Juhoafrickej republike… A preto, čo? Bobotie. Pekne kompletne aj so „žltou ryžou“ a čatní blatjang. Nie je to síce najsezónnejšie jedlo teraz, ale ako liek na zdecimované telo zafungovalo skvele. Comfort food, chápete? Presne to som potrebovala. Mimochodom, vyskúšajte ten banán k bobotie, je to sen. Rovnako ako kombinácia mletého koriandra so sušenými marhuľami, vážne.

Napriek neustálemu ochutnávaniu a nasávaniu exotických vôní počas varenia ma výsledná chuť bobotie s čatní, žltou ryžou a banánom ohúrila. Hneď sa mi uľavilo. Vlastne, vždy ma to prekvapí. Nech je zoznam ingrediencií akokoľvek dlhý a ich kombinácie akokoľvek divoké, harmónia chutí na tanieri je pre mňa vždy dôkazom, že s jedlom sa dajú robiť zázraky. Liečiť, povzbudzovať, dodávať energiu, chuť objavovať nové veci a tešiť sa na to, čo bude nabudúce. (Teraz by sa mi, veru, zišiel 3-dňový víkend ako soľ. Sama som zvedavá, čím sa budem dávať dokopy tentoraz.)

Bobotie

(Juhoafrické zapekané mleté mäso)

  • 1 kg hovädzieho mletého mäsa
  • 3 lyžice oleja a trocha masla
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ lyžice kari korenia (garam masala a pod.)
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice (ideálne marhuľového) čatní
  • 1 lyžica marhuľového džemu
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžice sladového octu
  • 100 g zlatých sultánok
  • 50 g hobliniek mandlí
  • ½ citróna
  • 1 krajec bieleho chleba
  • 4 dl mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kurkumy
  • pár bobkových listov, alebo listov limety alebo citróna

Na zmesi oleja a masla orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu domäkka, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, zaprášime kari korením a opäť krátko orestujeme. Pridáme pomleté mäso a opekáme, kým nestratí ružovú farbu. Potom pridáme čatní, džem, worcester, kurkumu, soľ, ocot, sultánky, citrónovú šťavu z polovice citróna a mandle a pomaly dusíme do mäkka. Ak treba, občas trošku podlejeme vodou. Medzitým si striedku bieleho chleba namočíme do mlieka a necháme nasiaknuť.
Rúru si predhrejeme na 180°C.
Do zmäknutého mäsa rozdrobíme v mlieku namočený a vyžmýkaný chlieb a zamiešame doň jedno vajce. Túto zmes preložíme do zapekacej misy alebo keramického pekáčika. (Môžeme použiť aj individuálne zapekacie misky, alebo dokonca aj formu na mafiny.) Vrstvu mäsa postláčame a zarovnáme dohladka.
Z mlieka, zvyšných vajec, kurkumy a soli si vymiešame vaječnú zmes, ktorou opatrne zalejeme mäso. Na povrch poukladáme bobkové listy, alebo listy citrusov. Zapekaciu misu vložíme do hlbšieho pekáčika a nalejeme doň toľko vody, aby siahala do polovice výšky zapekacej misy. V takomto vodnom kúpeli pečieme bobotie zhruba hodinu, kým sa neprepečie a vaječná zmes napovrchu nestuhne a nezozlatne.
Bobotie podávame so „žltou ryžou“, čatní blatjang a napr. čerstvým banánom.

Blatjang

(Marhuľové čatní)

  • 125 g sušených marhúľ
  • ½ červenej cibuľe
  • čili podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica sladového octu
  • ½ lyžice tmavého cukru muscovado
  • ½ lyžice soli
  • ½ lyžice mletého ďumbiera
  • ½ lyžice koriandrových semienok
  • ½ lyžice horčičných semienok

Sušené marhule zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme aspoň 30 minút napučať. Potom ich aj s vodou vlejeme do mixéra a rozmixujeme s cibuľou, cesnakom, octom a cukrom dohladka. Zmes prelejeme do hrnca a na miernej teplote za stáleho miešania varíme cca 20 minút. Čatní dochutíme soľou, mletým ďumbierom a mletými alebo podrvenými koriandrovým a horčicovými semienkami.
Nespotrebované čatní uchovávame v chladničke. Na dlhodobejšiu spotrebu čatní uzavrieme do fľaše alebo zaváracieho pohára a vysterilizujeme.

„Žltá ryža“

  • 500 g dlhozrnnej ryže
  • ½ hrnčeka zlatých sultánok
  • 12 klinčekov
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička kurkumy
  • 4 plátky čerstvého ďumbiera
  • 60 g masla

Premytú ryžu udusíme alebo uvaríme so sultánkami, klinčekmi, soľou, kurkumou a plátkami ďumbiera domäkka. Po uvarení z ryže vyberieme ďumbier a klinčeky a ešte do horúcej zamiešame maslo.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Trochu iný duch Vianoc
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Levie hlavy

Pridaj komentár