Vianoce budú tento rok v červeno-zlatej farbe a s hviezdami.

Adventom sa všetko začína

Začal sa advent, aj vianočné trhy, tak sa už, hádam, môžu oficiálne rozbehnúť prípravy na Vianoce a sviatky. Pôvodne som nemala v úmysle žiadne veľkolepé oslavy či výzdobu. Všetky moje ideálne plány vždy stroskotali na obmedzených možnostiach nášho trhu. Od potravín, cez servírovanie až po dekorácie… Chcela som napríklad na Štedrý deň urobiť božský trifle, ale nemôžem, lebo sviatočný trifle, ak má byť honosným finále po štedrej večeri, MUSÍ byť v krásnej sklenenej, hlbokej mise na podstavci. Skúste také niečo u nás zohnať!

Zrejme je najlepšie si nič nepredstavovať, neplánovať a nechať veci plynúť. Tak ako minulú nedeľu, keď sme sa vybrali na nákup darčeka pre návštevu a skončilo sa to nákupom môjho prvého vianočného obrusu. Ako vždy, mali len jeden druh a tak zrazu červený obrus s vyšívanými zlatými hviezdičkami predurčil všetko ostatné. Vianoce budú tento rok v červeno-zlatej farbe a s hviezdami.

Joulutortut

(Fínske vianočné hviezdy)

  • 400 g lístkového cesta
  • cca 25 sušených sliviek
  • ¼ lyžičky mletého ďumbiera
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
  • (cukor)
  • práškový cukor

Sušené slivky v cca 2 dl vody privedieme k varu a pri nízkej teplote (za občasného dolievania vody) necháme pomaly rozvariť aj s korením do mäkka. Čas varenia bude závisieť od tvrdosti a vysušenosti sliviek. Keď sú už slivky také mäkké, že sa začínajú rozvárať, roztlačíme ich tlačidlom na zemiaky, podľa potreby a chuti dosladíme cukrom a ak treba, vyvaríme zvyšnú tekutinu. Slivkový rozvar by mal mať konzistenciu slivkového lekváru. Odstavíme a necháme vychladnúť. Lískové cesto rozvaľkáme na 2 mm plát, najlepšie štvorec a rozkrájame ho ostrým nožom na menšie štvorce cca 7×7 cm. Každý štvorec zložíme do tvaru veterníka tak, že všetky štyri rohy nakrojíme takmer do stredu a každý druhý cíp takto rozkrájaných rohov preložíme a pritlačíme do stredu. Do stredu hviezd dáme za plnú lyžičku slivkového rozvaru a pečieme v rúre pri 200˚C asi 10 – 15 minút, kým sa neprepečú. Hotové a vychladnuté hviezdy poprášime cukrom.

5 komentáre/ov "Adventom sa všetko začína"

Pridaj komentár
  1. adusha.u

    30. novembra 2011 o 15:49

    Zuzka, píšeš mi z duše. Tá misa na trifle štve aj mňa. Zháňam ju už dva roky a aj keď som už trifle párkrát robila, bez krásnej misy na nožičke to veru nie je ono. Asi pred 3/4 rokom som síce jednu misu na trifle zahliadla, v Poluse, naľavo od hlavného vchodu v obchode s domácimi doplnkami vo vintage štýle, ale bola tak sakramentsky predražená, že som odolala. No a misu na stopke majú teraz aj v ikea, ale objemom by na trifle nestačila. Teda, aspoň mne sa zdá nejaká malá.
    A čo sa týka vianočných dekorácií, hmm, súhlasím… ja už dva týždne plánujem výzdobu, a nie a nie sa do nej pustiť, lebo stále mi niečo chýba, niečo zháňam… o štyri dni druhá adventná nedeľa, a ešte ani prvú sme nezapálili :/

    Odpovedať
  2. adusha.u

    30. novembra 2011 o 15:51

    Ešte k receptu: sušené slivky zbožňujem, takže určite skúsim, tieto koláčiky v tvare vrtule veterného mlyna ma už dlhšie lákajú.

    Odpovedať
  3. admin

    6. decembra 2011 o 23:37

    Adi, veru, tie z Ikey sú krásne, ale malé. Už som aj rozmýsľala, že budem zháňať v kvetinárstvach. Niekedy aranžujú do takých pekných „váz“, ktoré by sa skôr hodili do kuchyne 🙂 A nedá sa kúpiť ani cez internet. Skús risknúť zásielku skla! A hlavne to treba vidieť na vlastné oči, inak to nejde… Dávam si záväzok, že najbližšie ju v Londýne kúpim.

    Odpovedať
  4. adusha.u

    7. decembra 2011 o 01:04

    Jeej, vidíš, mne to ani nenapadlo s tým Londýnom. Hneď idem napísať najkamoške do Londýna, či sa chystajú na Vianoce domov. A asi si aj drzo vypýtam darček 😉

    Odpovedať
  5. admin

    7. decembra 2011 o 12:12

    Jasnéééééé, idú Vianoce, musíme si pomáhať…

    Odpovedať

Pridaj komentár