Okrem toho, že som mala prestávku na blogu, som si dala poriadnu pauzu aj od varenia. Jednak som bola z intenzívneho varenia a pečenia poriadne otrávená, ale chceli sme aj rýchlo podporiť všetky naše obľúbené reštaurácie, kaviarne a bistrá, užiť si príjemný čas vonku a hlavne skúšať a objavovať nové miesta.

… som si dala poriadnu pauzu aj od varenia.

Ak som aj bola doma, jedli sme vajíčka, šaláty a rýchle „taniere“, ktoré mám už zautomatizované. Z tohto súdka jedál mám najnovší hit – šľahanú fetu, ktorú pripraviť trvá dve minúty, ale ak ju máte v chladničke poruke, dokážete s ňou zázraky. Famózna je na langoše, úžasne chutí k vyprážaným baklažánom, grilovanej zelenine, skvelá je na zapekanie čohokoľvek alebo len tak na krajec čerstvého chleba (či naopak na hrianku alebo chlieb vo vajci zo staršieho chleba) s paradajkou, keď už naozaj neviete čo. Ja som posadnutá dobrou, kvalitnou kyselkavou fetou už niekoľko rokov. Moji sú už na ňu alergickí, ale mne sa žiadne leto bez fety neráta, budú to musieť so mnou vydržať.

Minulý víkend som už aj prvýkrát piekla. Niežeby nebolo z čoho piecť, ale zatiaľ, kým sa dá, si užívame čerstvé produkty z obľúbených pekární a vravím si, na pečenie bude v zime dosť času. Spravila som obrátený kakaový koláč s hruškami a ďumbierom, ktorý máme veľmi radi a počas každej sezóny hrušiek musí byť. Tak si ho sem ukladám, aby bol aj online a nemusela som večne hľadať recept po papieroch. Koláč sa dá piecť aj v okrúhlej forme a ak nemáte radi ďumbier, môžete ho vynechať, prípadne pridať vašu obľúbenú zmes sladkého korenia.

Kuchyňa zíva prázdnotou, odvšadiaľ vylietavajú mole a ja si uvedomujem, že pomaly budem musieť poriadne upratať v skrinkách a šuflíkoch a doplniť zásoby, aby som bola pripravená na dlhú zimu doma. Postupne si zhromažďujem aj nápady na varenie a pečenie. Ak mi niečo cvrnkne do nosa alebo si spomeniem na jedlo, ktoré sme už dlho nemali, ihneď si to zapíšem do poznámky v mobile. Aj minule som pozerala film, kde si Belmondo objednal steak s hranolkami. Super nápad, vravím si a hneď som si zapísala steak-frites do zoznamu. Dávam si takto dokopy rôzne zoznamy (vrátane nápadov na jedlá na Vianoce/Veľkú noc) a keď nemám ideu, čo variť, stačí nakuknúť a vždy ma osvieti.

Ináč, keď už sme pri tej telke, po lete sa teším na škaredé počasie, lebo bude konečne čas na sledovanie dobrých dokumentov a filmov (nielen o jedle). Mám tu na začiatok pár tipov, čo pozerať, ak vám bude chýbať svet a budete sa chcieť dozvedieť niečo nové, prípadne načerpať inšpirácie na cestovanie na budúci rok. Z produkcie Lukáša Hejlíka vznikol celkom vydarený cyklus Kudy, foodie?, zameraný na cestovanie za jedlom po Česku. Podobne zaujímavé tipy ponúka aj vtipná relácia Souboj na talíři s trojicou porotcov českej súťaže Master Chef. A do nepoznaného a úžasného sveta ázijskej gastrokultúry vás na Netflixe vtiahnu kórejské dokumenty Korean Pork Belly Rhapsody a Korean Cold Noodle Rhapsody. Nič podobné ste ešte nevideli. Z tých rezancových dielov som ostala úplne paf. Rovnako aj z tretej série čínskych Flavorful Origins z regiónu Gansu, úplný bizár.

Nechcem tvrdiť, že sa vyslovene teším na zimu, ale so zoznamom receptov, filmov a štósom knižiek a časopisov, ktoré už mám nachystané, je predstava, že budem dlho zatvorená doma, oveľa príjemnejšia. Aj letná zásoba zaujímavých fliaš vína sa nám už minula, ale aspoň je priestor na jesenné a zimné pitie a sama som zvedavá, čo nové zas objavíme. Ale ktovie, možno bude všetko inak. Máme plán A aj B, uvidíme, čo všetko sa bude dať zrealizovať. A čo vy? Čo u vás doma? Máte plány na zimu?

Obrátený hruškový koláč s ďumbierom

  • 4 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • kúsok čerstvého ďumbiera
  • 180 g práškového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 lyžička mletého ďumbiera
  • 2 lyžice kakaa
  • 200 g múky (napr. 100 g hladkej + 100 g polohrubej)
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 1 kg hrušiek (ideálne zrelých a sladkokyslých)
  • trocha masla na vytretie
  • 6 lyžíc hnedého cukru
  • štipka škorice

Rúru si predhrejeme na 160°/180°C.
Hlbší plech alebo zapekaciu misku vystelieme papierom na pečenie. Papier potrieme maslom, prípadne naň ešte poukladáme pár kúskov masla. Posypeme hnedým cukrom a poukladáme naň očistené hrušky a posypeme ich škoricou.
Z vajec si oddelíme bielky. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky vymiešame s vanilkou a troškou postrúhaného ďumbiera. Potom pridáme postupne mlieko, olej a nakoniec suché prísady (múku, prášok do pečiva, kakao, mletý ďumbier, soľ) a dobre premiešame. Nakoniec primiešame do cesta vyšľahaný sneh z bielkov a zľahka premiešame. Cesto nalejeme na plech s hruškami a dáme piecť do rúry na cca 20 minút, alebo kým sa neprepečie (otestujeme suchou špajdľou).
Upečené cesto necháme v plechu odpočinúť cca 10 minút, potom ho prikryjeme druhým plechom a preklopíme. Opatrne odstránime papier na pečenie a koláč nakrájame.

Dip zo syra feta (Whipped feta)

  • 100 g syra feta
  • 100 – 150 ml bieleho jogurtu alebo crème fraîche podľa chuti
  • štipka soli, prípadne aj cukru
  • trocha olivového oleja
  • korenie, čili, citrónová kôra, bylinky, orechy, semienka a jadierka podľa potreby

V kuchynskom robote alebo ručne (vidličkou) rozdrobíme fetu na menšie kúsky, pridáme jogurt alebo crème fraîche a vymiešame na želanú konzistenciu. Čím viac jogurtu alebo smotany, tým bude dip redší (napr. na pokvapkanie). Ak potrebujeme dip hustejší (napr. na natieranie), dáme menej jogurtu/smotany. Ak chceme konzistenciu hrubšiu, fetu nerozdrobíme na úplne jemno a pod.
Podľa kvality základných surovín dip dochutíme štipkou soli a/alebo cukru. Na záver dip pokvapkáme (alebo aj premiešame) s trochou kvalitného olivového oleja.
Dip môžeme posypať/vymiešať ľubovoľným korením, čili vločkami, kôrou z čerstvo postrúhaného citróna, nasekanými bylinkami, orechmi, semienkami a jadierkami podľa potreby a chuti.
Podávame izbovej teploty alebo mierne vychladené ako prílohu.
Skladujeme uzatvorené v chladničke max. 3 dni.