Po sto rokoch som sa vybrala na trh na Miletičku. Pracujúci človek sa tam normálne cez deň nedostane, teraz si to môžem dovoliť. Niežeby ma tam niečo špeciálne ťahalo. Sortiment zeleniny a ovocia je rovnaký ako v supermarketoch, až na to, že tu si trhovníci nedovolia ponúkať poškodený alebo nebodaj zhnitý tovar. Jablká sú vyleštené, jarné cibuľky úhľadne pristrihnuté a očistené, čerstvé reďkovky umyté a zvlhčované rozprašovačmi. Na Miletičku ma privábil stánok s exotickými koreninami a bylinkami, avšak nedostala som to, čo som dúfala. Ale aspoň som si po rokoch splnila sen a nakúpila bylinky na kompletnú bylinkovú záhradu. Hádam len estragón mi chýba do základnej výbavy.

Ale čo ma potešilo, boli kopce sezónnej záhoráckej špargle. Zelenej aj bielej. Síce nerozumiem, prečo len II. a III. triedy, vari si Slováci nezaslúžia I. triedu? Ja viem, dôchodcovia, korzujúci po Miletičke s pár eurami v dlani, si I. triedu nekúpia, ale čo ja? Ja by som si za kvalitu zaplatila… So zväzkom krásnej čerstvej zelenej špargle som sa vydala domov, s hlavou plnou nápadov, ako s milou špargličkou naložiť. Hneď na obed si spravím klasiku, len tak povarenú špargľu s holandskou omáčkou. Mám na ňu čerstvé domáce vajcia od susedov. Polovicu varenej špargle nechám manželovi na večeru a zapečiem mu ju so syrom žervé. A z odrezaných tuhších koncov si spravím na ďalší deň krémovú polievku. Teraz je sezóna, treba jesť špargľu!

Špargľa s holandskou omáčkou

  • špargľa
  • 4 žĺtky
  • 100 g masla
  • soľ, čierne korenie

Zo špargle odstránime tuhé konce (stonku špargle chytíme do oboch rúk a ohneme, kým nepraskne. Časti so špičkami sú krehké a vhodné na krátke varenie v pare alebo vode, tuhšie konce využijeme do polievky, vývarov či pyré.), opláchneme a uvaríme v slanej vode cca 5 minút, pokým nezmäkne. Z masla a žĺtkov si nad parou vyšľaháme jemnú omáčku, ktorú môžme podľa chuti zriediť pár kvapkami studenej vody a dochutiť soľou a mletým čiernym korením. Varenú špargľu s holandskou omáčkou podávame napr. s varenými zemiakmi.

Zapekaná špargľa so žervé syrom

  • varená špargľa
  • zvyšky holandskej omáčky
  • čerstvý syr žervé (prípadne lučina)
  • pažítka
  • soľ, čierne korenie

Varenú špargľu poukladáme do zapekacej misky, zalejeme holandskou omáčkou a potrieme žervé syrom. Posolíme, okoreníme, posypeme nasekanou pažítkou a krátko zapečieme v rozohriatej rúre. Podávame teplé s pečivom alebo listovým šalátom.

Krémová špargľová polievka

  • špargľa
  • malá cibuľa
  • soľ, čierne korenie, citrónová šťava
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 dl mlieka

Očistenú špargľu pokrájame na menšie kúsky a povaríme domäkka v menšom množstve vody (3 – 5 dl vody, podľa porcií) s celou cibuľou, soľou a pár kvapkami citrónovej šťavy. Cibuľu vyberieme a špargľu vo vode, v ktorej sa varila, rozmixujeme. V panvičke alebo druhom hrnci si roztopíme maslo, zapražíme múkou, rozmiešame s mliekom a miešame, kým sa nám zápražka neprevarí a nezhustne. Vmiešame ju do rozmixovanej špargle a ešte chvíľu povaríme. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a podávame napr. s opečeným chlebom.

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba