Tri roky sa môžu javiť ako krátka doba na bilancovanie, ale ako si tak prezerám svoje články z prvého roku blogovania, vidím, ako dávno to už bolo. Borila som sa s technickými problémami, trápila som sa s fotením, nevedela sa prinútiť sadnúť a pravidelne písať… A nielen po formálnej, ale aj po obsahovej stránke vidím obrovský posun. Dnes varím úplne inak ako pred tromi rokmi.

Keď chcem o niečom písať, musím si na danú tému veľa načítať. Tri roky blogovania znamenali kopec času venovaného teórii, histórii, štúdiu surovín, kuchárskych techník, testovaniu receptov, hľadaniu rovnováhy v stravovaní. Dnes viem celkom dobre odhadnúť recept z prvého prečítania, rozoznám, kto je dobrý kuchár, ktoré jedlo je kvalitné. Veľmi veľa mi dalo hlbšie poznanie ázijskej gastronómie, ich filozofie vyváženosti chutí, používanie korenia a byliniek.

Začala som variť sezónne, zaujímam sa viac o miestne suroviny, regionálne kuchyne, spomínam na to, čo varili a jedli moji starí rodičia. Objavujem málo známe druhy zeleniny, ovocia i mäsa, efektívnejšie využívam kuchynské náradie a potreby na uľahčenie prác, maximálne využívam zvyšky, robím si zásoby, mám prehľad o tom, čo doma mám a čo nemám, viac plánujem a kombinujem.

A čo ma najviac teší a posúva ďalej je fakt, že možnosti v tejto oblasti sú nekonečné, téma jedla je nevyčerpateľná. Je toho ešte toľko… Pomaly sa chystám na redizajn stránky, možno aj nejaké reportáže zo zahraničia tento rok budú… Som rada, že sa mi konečne podarilo vychytať aj posledné muchy blogu, funguje mi už mailová adresa, aj registrácia nových užívateľov, čím sa veľmi ospravedlňujem všetkým, ktorí mi písali a nedočkali sa odpovede.

PS: Už teraz som zvedavá, ako začiatočnícky budú tieto články vyzerať o ďalšie tri roky.

Pena z bielej čokolády

  • 175 g bielej čokolády
  • cca 90 ml mlieka
  • 1 smotana na šľahanie
  • 2 vaječné bielky
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • granátové jablko

Z bielkov a citrónovej šťavy vyšľaháme tuhší sneh. Zo smotany spravíme hustú šľahačku. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a trpezlivo ju rozmiešame s mliekom. Potom do nej postupne zamiešame sneh z bielkov i šľahačku, dobre premiešame, navrstvíme do štyroch pohárov a necháme v chladničke stuhnúť a chladiť aspoň dve hodiny. Pred podávaním poháre ozdobíme granátovým jablkom.