...téma jedla je nevyčerpateľná. Je toho ešte toľko...

3 roky

Tri roky sa môžu javiť ako krátka doba na bilancovanie, ale ako si tak prezerám svoje články z prvého roku blogovania, vidím, ako dávno to už bolo. Borila som sa s technickými problémami, trápila som sa s fotením, nevedela sa prinútiť sadnúť a pravidelne písať… A nielen po formálnej, ale aj po obsahovej stránke vidím obrovský posun. Dnes varím úplne inak ako pred tromi rokmi.

Keď chcem o niečom písať, musím si na danú tému veľa načítať. Tri roky blogovania znamenali kopec času venovaného teórii, histórii, štúdiu surovín, kuchárskych techník, testovaniu receptov, hľadaniu rovnováhy v stravovaní. Dnes viem celkom dobre odhadnúť recept z prvého prečítania, rozoznám, kto je dobrý kuchár, ktoré jedlo je kvalitné. Veľmi veľa mi dalo hlbšie poznanie ázijskej gastronómie, ich filozofie vyváženosti chutí, používanie korenia a byliniek.

Začala som variť sezónne, zaujímam sa viac o miestne suroviny, regionálne kuchyne, spomínam na to, čo varili a jedli moji starí rodičia. Objavujem málo známe druhy zeleniny, ovocia i mäsa, efektívnejšie využívam kuchynské náradie a potreby na uľahčenie prác, maximálne využívam zvyšky, robím si zásoby, mám prehľad o tom, čo doma mám a čo nemám, viac plánujem a kombinujem.

A čo ma najviac teší a posúva ďalej je fakt, že možnosti v tejto oblasti sú nekonečné, téma jedla je nevyčerpateľná. Je toho ešte toľko… Pomaly sa chystám na redizajn stránky, možno aj nejaké reportáže zo zahraničia tento rok budú… Som rada, že sa mi konečne podarilo vychytať aj posledné muchy blogu, funguje mi už mailová adresa, aj registrácia nových užívateľov, čím sa veľmi ospravedlňujem všetkým, ktorí mi písali a nedočkali sa odpovede.

PS: Už teraz som zvedavá, ako začiatočnícky budú tieto články vyzerať o ďalšie tri roky.

Pena z bielej čokolády

  • 175 g bielej čokolády
  • cca 90 ml mlieka
  • 1 smotana na šľahanie
  • 2 vaječné bielky
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • granátové jablko

Z bielkov a citrónovej šťavy vyšľaháme tuhší sneh. Zo smotany spravíme hustú šľahačku. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a trpezlivo ju rozmiešame s mliekom. Potom do nej postupne zamiešame sneh z bielkov i šľahačku, dobre premiešame, navrstvíme do štyroch pohárov a necháme v chladničke stuhnúť a chladiť aspoň dve hodiny. Pred podávaním poháre ozdobíme granátovým jablkom.

14 komentáre/ov "3 roky"

Pridaj komentár
  1. beruska

    2. marca 2011 o 09:24

    ahojky, gratulujem k okruhlemu vyrociu 😉
    tvoj blog sa mi velmi paci a rada sa nim inspirujem
    zelam ti vela dobrych napadov, chuti do pisania a tesim sa na dalsie clanky 🙂

    Odpovedať
  2. admin

    2. marca 2011 o 10:38

    Ďakujem veľmi pekne, teším sa… Veru, inšpirácia nám tu všetkým na Slovensku asi najviac chýba

    Odpovedať
  3. mauka

    2. marca 2011 o 11:30

    jej,tesim sa,ze som sa mohla konecne zaregistrovat,a budem moct pridavat komentare:)toto je jeden z mojich najoblubenejsich slovenskych blogov,vzdy sem rada nakukam,citam a obdivujem:)

    Odpovedať
  4. admin

    2. marca 2011 o 14:12

    Ďakujem, budem sa snažiť

    Odpovedať
  5. Jana B

    2. marca 2011 o 21:26

    ja sa tiez pridavam k tesiacim sa! Z moznosti registrovat, sa, komentovat, citat, inspirovat sa a obdivovat 🙂

    Odpovedať
  6. admin

    2. marca 2011 o 22:42

    Výborne, vitaj u nás!

    Odpovedať
  7. zuzkulka

    4. marca 2011 o 00:07

    Super, tesim sa a gratulujem k vyrociu! Tato stranka je pre mna vzdy inspiraciou a mnohe veci a nazory spolu uplne zdielame. Len tak dalej! 🙂

    Odpovedať
  8. admin

    4. marca 2011 o 09:07

    Ďakujem!

    Odpovedať
  9. daniela

    4. marca 2011 o 18:32

    Vyborne inspiracie, vela receptov som uz odskusala…vacsina sa podarila:-). Gratulujem k vydrzi :-), len tak dalej.

    Odpovedať
  10. admin

    4. marca 2011 o 23:26

    Ďakujem, aj ja dúfam, že vydržím. Uvidíme…

    Odpovedať
  11. Shira313

    6. marca 2011 o 19:43

    Blahoželám k peknému výročiu!
    Želám veľa kulinárskych zážitkov :o)

    Odpovedať
  12. admin

    6. marca 2011 o 22:41

    Díky!

    Odpovedať
  13. iGurman

    7. marca 2011 o 05:58

    Veru, veru. Aj ja to tu veľmi rád navštevujem. Som rád, že registrácia funguje a teším sa na ďalšie články a recepty. Smelo do toho!

    Odpovedať
  14. admin

    7. marca 2011 o 09:46

    Teší ma, budem sa snažiť.

    Odpovedať

Pridaj komentár